Världens bästa herrlandslag ska koras på Lusail Stadium i Qatar ikväll. Argentina mot Frankrike i VM-final med avspark 16:00 svensk tid. Läs om matchen nedan.

I eftermiddag sparkas VM-finalen 2022 igång i Qatar. Herrarnas final spelas emellan Lionel Messis Argentina och Kylian Mbappés Frankrike. Storstjärnorna har verkligen visat vägen i VM för sina länder med fem mål vardera, och en jakt på skytteligan tillsammans med VM-guldet.

Lionel Messi kan nå sitt första VM-guld under söndagen, i sitt (förmodligen) sista VM. Argentina jagar sitt tredje VM-guld i historien efter att ha lyft pokalen 1974 och 1986. Motståndet står Frankrike för, ett Frankrike som vann VM 2018 och nu som nu kan ta sin andra raka VM-titel, något som endast hänt två gånger tidigare.

Frankrike bärs fram, likt Argentina, av ett starkt kollektiv naturligtvis. I kollektivet sticker dock Kylian Mbappé ut. 24-åringen kan ta sitt andra VM-guld i karriären, något som öppnar upp för historia. Finalen i VM 2022 blir spännande mellan de regerande världsmästarna Frankrike mot de sydamerikanska mästarna från 2022: Argentina.

Var sänds VM-finalen 2022?

Argentina mot Frankrike sänds på TV4 och i C More söndagen den 18 december 2022. Avspark är 16:00, sändningen startar redan 14:30.

Trupperna

Argentinas trupp till VM 2022.

Frankrikes trupp till VM 2022.

Domare

Den som får äran att döma VM-finalen är polacken Szymon Marciniak. Han gör sitt andra VM som domare, och blir den första polacken någonsin att få döma en VM-final.

Favoritskap

I en VM-final är allting jämnt, och likaså oddsen. Oddsen på lagen ligger nästan exakt lika hos alla spelbolag, vilket vittnar om att experterna har svårt att sia om vilka som vinner. Odds för matchen hittar du HÄR.

Snackisarna

Mycket förhandsprat har handlat om Frankrike och deras sjukdomssituation. Adrien Rabiot missade semifinalen på grund av förkylning och Dayot Upamecano likaså. Nu har det pratats om fler sjuka spelare i Frankrike, och startelvan blir intressant att se dryga timmen före avspark. En annan snackis har också varit att Karim Benzema, som tilldelades Ballon d’or nyligen, skulle flygas in för finalen. Real Madrid-stjärnan är uttagen i VM-truppen (uttagningsbar för spel) men har missat VM på grund av en skada men är tydligen frisk nog för att spela finalen. Benzema själv har dock nekat möjligheten enligt franska medier, och nu ska istället en möjlig schism finnas mellan forwarden och landslagsledningen.

I Argentina pratas det mesta om Lionel Messi. 35-åringen gör troligen sitt sista världsmästerskap och ska spela sin andra VM-final i sin långa och framgångsrika karriär, och detta kan bli Messis chans att knipa ett VM-guld innan landslagskarriärens slut. Tillsammans med andra erfarna spelare så som Nicolas Otamendi och Angel Di Maria kan detta bli den sista chansen för ett VM-guld.

Resultat i detta VM

Frankrike

Gruppspel:
Frankrike – Australien, 4-1
Frankrike – Danmark, 2-1
Frankrike – Tunisien, 0-1

Åttondelsfinal:
Frankrike – Polen, 3-1

Kvartsfinal:
Frankrike – England, 2-1

Semifinal:
Frankrike – Marocko, 2-0

Argentina

Gruppspel:
Saudiarabien – Argentina, 2-1
Argentina – Mexiko, 2-0
Polen – Argentina, 0-2

Åttondelsfinal:
Argentina – Australien, 2-1

Kvartsfinal:
Argentina – Nederländerna, 3-2 e.str

Semifinal:
Argentina – Kroatien, 3-0

Tidigare möten

Klicka här för att se tidigare möten mellan Frankrike och Argentina i historien.


Borussia Dortmund - Real Madrid