Foto: Bildbyrån

Det är nu mindre än 8 månader kvar tills VM går av stapeln och inför detta är det många olika saker som skall falla på plats. Viktigast är självklart att samtliga lag blir klara för turneringen, där ytterligare lag kommer att tillkomma till uppställningen inom de närmsta dagarna.

En viktig milstolpe inför att turneringen börjar är lottningen av grupperna, där vi får veta vilka lag som Sverige måste besegra för att ta sig vidare till slutspelet. Vi har därför sammanställt information inför lottningen till VM 2019.

När sker VM-lottningen?

Lottningen äger rum den 8 december, bara drygt en vecka efter att Afrika och Oceaniens kandidater till turneringen blir klara. Lottningen kommer med stor sannolikhet gå att följa via FIFA:s hemsida.

Hur ser seedningen ut?

Lagen kommer att delas upp i fyra seedningsgrupper med sex lag i vardera utifrån den FIFA-ranking som presenteras dagen innan lottningen äger rum.

Sverige rankas just nu som nia i världen och i dagsläget är sju av de åtta lag som rankas högre än Sverige klara för turneringen. Laget har fått med sig en seger och en förlust sedan den senaste uppdateringen och kommer dessutom att möta England innan lottningen sker. Därmed finns det en stor chans att laget lottas in i den näst högsta gruppen.

Under lottningen finns det en regel som säger att varje grupp måste bestå av minst ett, men max två europeiska lag. Detta är för att man vill ha en så stor spridning på lagen som möjligt under turneringen.

Sofie Hansson