Foto: Bildbyrån

Idag spelas den första av årets två VM-semifinaler där de regerande världsmästarna USA tar sig an det engelska landslaget. Det hela kommer bli ett mycket spännande möte där det även avgörs vilket motstånd Sverige ställs emot beroende på hur det går i mötet med Nederländerna på onsdag.

USA:s landslag har gjort ett mycket starkt mästerskap med flera rekordstora siffror målmässigt. Förutom ett felfritt gruppspel där man besegrade såväl Thailand och Chile som Sverige så slog man efter det ut Spanien och hemmanationen Frankrike innan man nu står i topp fyra. Gemensamt med alla matcher som laget spelat är att man mycket tidigt tagit greppet om matchen genom ett ledningsmål. Faktum är att det första målet alltid kommit inom de första 12 minuterna, vilket omedelbart ger ett ökat självförtroende på planen.

Även det engelska laget har varit skickliga på att inleda målskyttet i sina matcher. I alla hittills spelade möten under årets turnering har man gjort det första målet, där den första fullträffen kommit inom 14 minuter i alla matcher förutom en. Just den 14:e minuten har varit den som tre av lagets VM-mål skett i. Ikväll kommer alltså de första minuterna av matchen vara otroligt viktiga för bägge lagen. Bägge lagen har skickliga målskyttar som toppar skytteligan och det handlar nu om vem av dessa som får möjligheten att skina först.

Tidigare VM-möten mellan lagen

Detta blir det tredje VM-mötet mellan de två nationerna som alltid mött på varandra i direkt avgörande matcher. 2003 gjorde de upp om bronset och 2007 ställdes de mot varandra i kvartsfinalen. Gemensamt med båda dessa matcher är att USA slutat som segrare i bägge mötena och även den här gången är laget stora favoriter.Tre mål har laget fått till i båda de tidigare mötena och det återstår att se om de kan upprepa detta ikväll.

Tidigare semifinaler för England och USA

När turneringen spelades för fyra år sedan tog sig England till sin allra första semifinal och här stod Japan för motståndet. Under den första perioden satte båda lagen varsin straff och i slutminuterna av matchens övertid skedde det omtalade självmålet som skickade Japan rakt till VM-final. Detta är någonting som laget inte vill upprepa i år.

Som överlägsna ledare i medaljligan är USA mer än vana vid att stå i en VM-semi. Varje år har laget tagit sig hit, där resultatet dock varit varierat. Fyra av de sju tidigare semifinalerna har slutat med seger medans tre tagit laget till en bronsmatch. De två senaste åren har man dock vunnit sina matcher och avancerat till den stora finalen. En ytterligare kuriosa kring USA inför de stundande medaljmatcherna är att laget endast förlorat en final eller bronsmatch vid ett tillfälle. Detta skedde 2011 när mötet med Japan avgjordes på straffar.

Matchen mellan England och USA har avspark klockan 21:00 och kommer att visas i TV4 och streamas via C More. 

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Borussia Dortmund - Real Madrid