Foto: Privat

När ett stort mästerskap som fotbolls VM ska arrangeras är det många personer involverade som hjälps åt för att allting fungerar som det ska. En stor skara av dessa är volontärer som utan ersättning hjälper till för att alla besökare ska få en så bra upplevelse som möjligt. Lotta Nyström bor sedan 20 år tillbaka i Frankrike och är just nu en av alla de tappra själar som arbetar vid matcherna som spelas i Rennes. Vi ställde några frågor till henne kring hur det är att vara volontär

Hej Lotta! Hur gick det till när du blev volontär för fotbolls VM 2019, var det en självklarhet för dig att söka?
– Jag har årskort på Stade Rennais så på en match gav de ut flygblad om att de sökte volontärer. Ett VM i fotboll på ”hemmaplan” lät ju jätteskoj så jag ansökte direkt. Eftersom jag är uppvuxen på 1970/80 talet då ALLA hjälpte till i olika klubbar och föreningar med olika funktioner var det liksom en självklarhet att ge tillbaka till klubben/ kommunen…. (Även om min bakgrund är gymnastik- mina barn spelar nu fotboll här i La Haye Pesnel).

Hur ser ditt fotbollsintresse ut i övrigt, har du något lag som du följer?
– Självklart håller jag kollen på BBK (Bodens BK) men jag måste erkänna att Rennes känns mer som mitt lag. Jag följer även Manchester Utd i England till min mans stora förtret (som håller på (och kommer från) Liverpool).

Fotbollsintresset började väl egentligen när vi grävde guld (brons) i USA 1994. Sedan dess har jag rest väldigt mycket och försöker alltid se en match var jag än är, och finns ingen match gör jag gärna ett besök på arenan iallafall. Mina topp tre matcher hittills är nog:

  • Socceroos i Australien mot Iran i VM kval 1997 på MCG (Melbourne Cricket Ground) under Terry Veneables. 95 000 personer!
  • Manchester United vs Aston Villa, 7-1, i april 2000 under Fergie med en hattrick från Scholes
  • El Superclàsico på El Monumental; River Plate – Boca Jr år 2005 (då folk blev beskjutna på läktarna) Helt galna fans och en otrolig atmosfär.

Till hösten ska vill till Californien så hoppas såklart att besöka La Galaxy!

Fick man genomgå någon introduktion innan jobbet började? Krävdes det några förkunskaper?
– Ja, vi har haft två träningsdagar; en kickoff då hela programmet förklarades, information om vad det innebär att vara volontär (regler och plikter o.s.v.) och sedan mer precis träning på själva arenan (lokalisering av ingången, hur biljetterna ser ut och fungerar, var man kan hitta toaletter, första hjälpen, baren etc).

För att söka behöver man vara 18 år och tillgänglig alla matchdagar. Sedan är det ju en fördel om man har vana av events eller om man pratar olika språk. Jag tror att jag blev uttagen då jag talar både svenska, engelska, spanska och franska. Bara i Rennes sökte över 1 200 personer och de valde ut 282 som idag är stolta volontärer.

Hur ser dagen ut för dig som volontär när en match ska spelas?
– Vi har ett eget litet rum på arenan där vi samlas tre timmar innan varje match. Vi får vår briefing om var och vad vi ska göra just den matchen; vi roterar platser och uppgifter. Sedan har vi tid till att se oss omkring och lära känna de som jobbar bredvid oss (vakter, andra volontärer, polisen med flera). Vi träffas igen en timma efter matchen då stadion tömts för en liten de-briefing och ett glas bretonsk cider!

Vad tror du om Sveriges chanser i turneringen?
– Man måste sikta högst upp, det finns nog ingen som går in i en tävling och känner sig nöjd med att bara “vara med”. Sedan är det såklart viktigast att man gör sitt bästa och spelar schysst och försöker föregå med gott exempel. Ibland, speciellt i herrfotbollen, tycker jag att vissa spelare inte agerar som de bör, om man tänker på alla barn, ungdomar och vuxna som ser hur de beter sig! Detta gäller faktiskt både på och utanför planen. Till och med min yngsta son sa igår att tjejerna spelar mycket bättre och renare, de ramlar inte omkring som killarna gör!

Vad ser du som det bästa med att vara volontär?
– Utan volontärer kan man inte organisera något stort evenemang. Jag är stolt att känna att jag kan “ge tillbaka” något till sporten, kommunen och staden. Plus att det är ju självklart skoj att träffa alla olika människor och fans som besöker matcherna.

Är att vara volontär vid en turnering som denna någonting som du skulle rekommendera till andra?
– Ja absolut!

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Borussia Dortmund - Real Madrid