Japan är klara för kvartsfinal i damernas fotbolls-VM 2023 och Norge är utslaget. Två mål i andra halvlek avgjorde för Japan, som nu kan få möta Sverige i kvartsfinal.

Norge och Japan drabbade samman i den andra åttondelsfinalen under lördagen i ett möte där Japan var favoriter efter sitt fina gruppspel. Japan tog också ledningen i matchen efter kvarten genom ett oturligt självmål där skyttedrottningen hittills i VM, Hinata Miyazawa, skött ett skott som Ingrid Syrstad Engen styrde in i eget mål.

Norge fick dock en snabb kvittering i matchen i matchminut 20 när Guro Reiten nådde högst på ett inlägg från Vilde Bøe Risa för att hitta en snabb kvittering. Japan var i övrigt ganska dominanta i första halvlek och pressade ner Norge rejält stundtals. Tidigt i den andra halvleken skulle det ge effekt när nyss nämnda Bøe Risa var alldeles för slarvig i eget straffområde när hon, efter att Japan tryckt ner många norska försvarsspelare i straffområdet, spelade bollen rakt till fötterna på Risa Shimizu som bara kunde skjuta in bollen till 2-1 för Japan.

Norge fick möjligen lite anfallsspel tätt på det japanska ledningsmålet men i generella drag så var det Japan som ägde bollen allra mest för att skapa trötthet hos Norge men utan några farliga målchanser. Men sedan började Norge hitta rätt och började själva få lite tryck när man gjorde lite förändringar i elvan på planen och mot slutet av andra halvlek kom lite långbollar och lite tryck för Norge.

Men Japan, som trivs i kontringsspelet, skulle få in ett 3-1-mål med tio minuter kvar av ordinarie matchtid. Skyttedrottningen Hinata Miyazawa var snabb när hon undvek en offsidefälla för att sedan sätta in Japans tredje mål för dagen. Miyazawa är därmed uppe i ensam skytteligaledning.

Nej, Norge var aldrig nära att komma ikapp Japan även om man hade ett superläge i matchens slutminuter när bollen dansade på linjen. Japanskorna kontrollerade händelserna matchen igenom trots den norska kvitteringen i början på första halvlek. Japan vann åttondelsfinalen välförtjänt med slutresultatet 3-1 och avancerar nu till kvartsfinal där man kan få möta Sverige.

Japan kommer nu att möta vinnaren mellan Sverige och USA i kvartsfinal nästa vecka. Den matchen spelas imorgon (söndag) med avspark 11:00 på TV6 och Viaplay och avgör därmed Japans motståndare till kvartsfinalspelet alltså. Norge kommer å sin sida att få lämna Oceanien utan medalj.

Japan – Norge, 3-1 (1-1)

’15 1-0 Självmål
’20 1-1 Guro Reiten
’50 2-1 Risa Shimizu
’81 3-1 Hinata Miyazawa