Foton: BildbyrÄn

Damernas vÀrldsmÀsterskap i fotboll 2019 Àr nu inne pÄ sin sista dag och det enda som ÄterstÄr Àr att kröna en ny vÀrldsmÀstare. Blir det de flitigt Äterkommande finalisterna USA som gÄr hela vÀgen pÄ nytt eller kan nykomlingen NederlÀnderna chocka fotbollsvÀrlden med ytterligare en bragd?

Dagens match har avspark klockan 17:00 svensk tid i TV4 och en timme innan börjar försnacket inför den stora matchen. Precis som övriga matcher under turneringen gÄr matchen ocksÄ att streama via C More.

Tidigare möten och medaljmatcher för USA och NederlÀnderna

Som vi tidigare nÀmnt sÄ gjorde NederlÀnderna sitt allra första vÀrldsmÀsterskap pÄ damsidan för fyra Är sedan och i varken den eller Ärets upplaga har de tvÄ lagen spelat mot varandra innan. Att ta sig hela vÀgen till en VM-final Àr en stor överraskning för NederlÀnderna som hÀr senast slogs ut redan i Ättondelen. USA har i sin tur stÄtt i turneringens sista möte vid fyra tidigare tillfÀllen, dÀr det blivit seger i tre av fyra matcher. De Är som man inte tagit sig dit har man istÀllet gjort upp om bronset dÀr samtliga försök resulterat i en vinst.

Sitt senaste guld tog USA nÀr turneringen spelades i Kanada 2015 och dÄ blev det ett mycket mÄlrikt möte med Japan som avgjorde det hela. USA tog snabbt ledningen och hade inom 20 minuter gjort fyra mÄl, varav tre gjordes av Carli Lloyd. Japan kunde reducera och ett amerikanskt sjÀlvmÄl i den 52:a minuten minskade försprÄnget ytterligare. Dock tog det inte lÄng tid innan Tobin Heath kunde stÀnga matchen med sitt 5-2 mÄl.

Artikeln Àr skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
sofie@vm-fotboll.se

>> LÀs mer om mig hÀr