Foto: Bildbyrån

Den andra semifinalen går av stapeln idag och det ska här bli klart vilket ytterligare lag det blir som tar sig till den stora finalen på söndag. England och Kroatien är det som kommer göra upp i den här kampen och drömmen om spel i sin andra respektive första VM-final.

Frågetecken kring Henderson i semin

Det engelska landslaget var de som satte stopp för Sveriges resa i VM efter en mycket stark insats i kvarten. Ingen spelare i truppen är avstängd inför semifinalen, men Harry Maguire, Kyle Walker, Jesse Lingard, Jordan Henderson och Ruben Loftus-Cheek har alla med sig gula kort ifrån tidigare matcher. Dock finns det ett stort frågetecken kring huruvida Henderson kommer finnas på plan i semin, då han ska ha haft problem med sitt knä efter kvartsfinalen.

Stor mängd gula kort i det kroatiska laget

Hela tolv spelare i den kroatiska VM-truppen har under tidigare matcher dragit på sig gula kort som de får med sig in i semifinalen. Det gäller därmed att inte göra några missar i närkamperna eller på annat sätt få domaren mot sig. Backspelaren Domagoj Vida hamnade dessutom i blåsväder efter att laget slog ut Ryssland och har nu fått en varning ifrån FIFA för sitt beteende. Huruvida Ivan Strinic kommer finnas med vid matchen eller ej återstår att se.

Tidigare möten mellan lagen

England och Kroatien har inte möts i ett VM tidigare, men däremot i kvalet till turneringen. Inför VM 2010 spelade lagen i samma kvalgrupp och deras dubbelmöten resulterade i två engelska segrar.

Utöver mötena i VM-kvalet har det förekommit två vänskapliga landskamper mellan nationerna, som båda har skett på engelsk mark. Det första mötet var 1996 och slutade mållöst. Det andra kom 203 och då vann hemmalaget med 3-1. Kroatien har därmed aldrig tidigare besegrat England i en fotbollsmatch.

Matchen mellan England och Kroatien har avspark klockan 20:00 och kommer då att visas i TV4 och streamas via C More.

Sofie Hansson