Foto: Bildbyrån

Det fyra lagen i Sveriges grupp stället sig idag på fotbollsplanen igen och innan de blågula tar sig an Tyskland, så är det Mexiko och Sydkorea som skall mötas på midsommardagen. 

Det mexikanska laget tog en något överraskande seger mot Tyskland i söndags och med denna seger mot regerande mästarna ses man som ett lag att räkna med i årets turnering. Inför dagens match är man det lag som står närmst ett slutspel i grupp F och med en förstaplacering i gruppen kan man slippa undan de allra svåraste nationerna i åttondelen.

Sydkorea fick i sin tur se sig besegrade utav Sverige i VM-inledningen, men visade ändå på ett ordentligt driv i matchens inledning. Med noll poäng efter inledningen befinner man sig i ett kritiskt läge, där man är i starkt behov utav poäng idag för att över huvud taget ha någon chans att ta sig vidare. För detta behöver man få till ordentliga avslut, vilka uteblev helt och hållet i premiären.

Mexiko går in i mötet som favoriter

Mexiko och Sydkorea har spelat tolv tidigare matcher mot varandra, där ett möte skett i ett tidigare VM. Den gången var det Mexiko som plockade med sig tre poäng och om man ser till totalt antal segrar, så är det de sydamerikanska laget som lyckats bäst. Sammanlagt sex segrar har laget fått med sig, där den senaste kom i en vänskapsmatch år 2014. Sydkorea har i sin tur vunnit två tidigare möten med Mexiko.

Vilket resultat vill vi se?

Ifrån ett svenskt perspektiv så är ett oavgjort resultat i mötet mellan Sydkorea och Mexiko det optimala, då Mexiko hamnar på fyra poäng inför matchen mot Sverige. Detta skulle öppna upp för fler möjliga scenarion där Sverige kan ta sig vidare till slutspelet även om man inte vinner över Tyskland. Samtidigt skulle en mexikansk seger göra att laget hamnar på sex poäng efter två matcher och att man då endast behöver spela oavgjort mot Sverige för att ta sig till slutspelet.

Matchen mellan Mexiko och Sydkorea har avspark klockan 17:00 svensk tid och visas då i TV4 och kan streamas via C More. 

Sofie Hansson