Foto: Bildbyrån

Tyskland var en utav de nationerna som Sverige fruktade allra mest inför turneringen. Men i och med lagets förvånande förlust mot Mexiko i söndags har det istället uppstått flera frågetecken kring laget. Kan man hitta nya krafter efter förlusten och kan man ta sig hela vägen till ett slutspel?

Just nu ligger laget i tabellens nedre del tillsammans med Sydkorea som också missade poäng i VM-öppningen. För att världsmästarna inte ska hamna kvar i denna del utav tabellen gäller det att man får med sig full pott mot Sverige på lördag och på så sätt ta sig upp på samma poäng som de blågula. I detta scenario blir det sedan den slutliga kampen mot Sydkorea som kan avgöra det hela, samtidigt som Sverige får ta sig an det mexikanska laget.

Under tisdagen höll det tyska laget en presskonferens, som blev kraftigt försenad på grund utav att laget höll ett krismöte.
– Vi kände att vi var tvungna att rannsaka oss själva. Vi försöker hitta rätt väg, förklarade Manuel Neyer enligt SVT Sport när han äntrade presskonferensen 45 minuter för sent.

Laget har fått stor kritik i media även på hemmaplan och Mesut Özil är den spelaren som hamnat i starkt fokus. Mittfältaren var en spelare som många räknade med inför mötet med Mexiko, men som inte nådde hela vägen upp till förväntningarna. Dessutom var han inblandad i fotograferings-skandalen strax innan turneringen, där tyska spelare poserade ihop med Turkiets president Erdoğan.

Även övriga spelare och deras insatser har diskuterats, då främst kring agerandet vid Mexikos 1-0 mål. Tyska tidningen Bild presenterade till exempel siffror som visade på att domaren Alireza Faghani sprang snabbare mot det tyska målet än vad flera utav spelarna gjorde i samband med att Mexiko fick tag på bollen.

Ny startelva väntas mot Sverige

Att laget nu måste tänka om inför matchen mot Sverige är ganska så tydligt och ett sätt att få till ett annat spel på plan är att man byter ut spelare i startelvan. Under gårdagen dök det i flera medier upp en ny beryktad startelva, som skulle innebära att laget ställer upp på följande sätt mot Sverige:

Neuer – Kimmich, Boateng, Hummels, Hector – Kroos, Gündogan – Müller, Reus, Draxler – Werner

Jämför man denna elva med den som startade mot Mexiko så har Plattenhardt på backlinjen bytts ut mot tidigare sjuka Hector, Gündogan ersätter Khedira på mittfältet samtidigt som Özil plockas bort till förmån för Reus.

Hur det svenska laget kan matcha denna uppställning är ännu oklart, men under morgondagen väntas Janne Andersson presentera sin startelva inför matchen.

Sofie Hansson