Foto: Bildbyrån

Det är först i den stora finalen eller i en kamp om tredjeplatsen som två lag kan mötas på nytt i ett VM och detta är någonting som vi faktiskt kan få se i årets mästerskap. En liten detalj som många har missat kring de semifinal-klara lagen är att Belgien och England faktiskt redan har mötts en gång i årets turnering. Lagen spelade nämligen ihop i grupp G tillsammans med Panama och Tunisien, där Belgien tog hem det inbördes mötet. Skulle det bli så att lagen får mötas på nytt till helgen så blir det inte första gången som ett sådant scenario utspelar sig i ett VM.

1954 spelade Västtyskland och Ungern i samma grupp, där mötet mellan lagen slutade 8-3 till Ungern. Lagen möttes sedan på nytt i finalen där tyskarna fick revansch med 3-2. Uruguay och Österrike som möttes i bronsmatchen samma år hade även de spelat i samma grupp, men hade inte spelat någon match mot varandra då alla lag i gruppen inte mötte varandra i detta mästerskap.

1962 hände det hela på nytt, när Brasilien och Tjeckoslovakien möttes två gånger. Den första matchen blev mållös och oavgjord, medans finalen vanns utav Brasilien med 3-1.

Att det ena laget vunnit det första mötet betyder inte automatiskt att de även kommer att vinna det andra. Det kan vara så att den besegrade nationen går in för revanschs och på så sätt lyckas ta hem den andra och betydligt viktigare kampen. Om Belgien och England därmed kommer få göra upp om samma medalj kan allting hända.

Sofie Hansson