Foto: Bildbyrån

Inför årets turnering har den ryska organisationen flera gånger skyltat med att årets turnering skall bli den allra största fotbollsfesten någonsin. Ett bra mått att räkna på kring detta är hur många fans som fått möjligheten att uppleva de spännande matcherna på plats.

Enligt FIFA:s sammanställning av det nu passerade gruppspelet så var det 2 178 894 personer som såg de 48 matcherna på plats. Slår man sedan samman dessa siffror med antalet sittplatser under slutspelets matcher så kan turneringens siffror endast komma upp i strax över 3 miljoner åskådare. Detta gäller dock endast om alla sittplatser på kvarvarande matcher blir sålda.

Trots att denna siffra är hög, så är den långt ifrån det VM som dragit allra flest besökare. Under VM 1994 i USA var det enligt FIFA själva 3,5 miljoner åskådare som satt på läktarna under de 52 matcherna. Publiksnittet låg då på 69 000 per match, medans årets gruppspel endast kunnat ge ett snitt på 45 000.

En stor anledning till de höga siffrorna är att man 1994 endast använde sig av riktigt stora arenor, där den minsta tog en publik på 53 000 åskådare. Detta går att jämföra med årets minsta arenan i Kaliningrad som endast tar 35 000 personer i publiken.

Dock har man i Ryssland satsat stort på sina kringaktiviteter som Fan Fest-områdena som finns i alla VM-städer. Igår meddelade FIFA att dessa områden hittills har lockat över 5 miljoner besökare som tillsammans tittat på matcherna. På så sätt har man nog ändå mycket goda chanser till att få till en av de största fotbollsevenemangen som världen skådat.

Sofie Hansson


Borussia Dortmund - Real Madrid