Foto: Bildbyrån

Måndagskvällens 1-0 vinst mot Kanada var på något sätt så typiskt svensk. En första halvlek som bjöd på precis ingenting, ifrågasatta svenskor som klev fram när det gällde och en svensk seger som borde göra även de allra bästa oroliga. 

De första 45 minuterna mellan Kanada och Sverige var tröga. Väldigt tröga. Totalt noll skott på mål, en hög felpassningsprocent och ett Kanada som rullade boll. Men och andra sidan, vad hade vi väntat oss? Är det inte precis så vi vill ha det?

Kanada är på pappret ett bättre lag och kom till matchen som favoriter. Jag tycker Sverige gjorde helt rätt som inledningsvis backade hem och spelade kontrollerat. Kanada släpper in otroligt få mål, så ett tidigt 1-0-underläge hade blivit jobbigt. Istället var det nu Kanada som trots 61% bollinnehav inte lyckades hotade Hedvig Lindahl i målet.

Sevärd andra halvlek

Istället fick vi se en andra halvlek där Sverige efter målet fick ett helt annat momentum, vilket också märktes på spelarnas kroppsspråk. Hedvig Lindahl och Caroline Seger sa innan matchen att de svenska laget var beredda att offra en tand för att göra mål, vilket Stina Blackstenius också bevisade med 55 minuter spelade. Kosovare Asllanis skruvade djupledspassning satt rätt på foten på en perfekt placerad Blackstenius som tack vare en smart löpning stod onside. Stephanie Labbe i Kanada-målet rusade ut för att härda sitt mål men var för sen. Bollen rullade in i mål samtidigt som Blackstenius, Labbe och den kanadensiska backen kolliderade till en stor hög i straffområdet. Inga tänder rök den gången, men att tyda på viljan i Blackstenius ögon strax före skottögonblicket hade inte det stoppat henne.

Efter målet var det flera svenskor som röck upp sig. Det var som att någon klev in och sa ”NU! Nu kör vi!”. Blackstenius och Frida Rolfö utmanade gång på gång den kanadensiska backlinjen. Asllani hittade krafter att på hockeyvis forchecka den kanadensiska backen som precis i passningsögonblicket åkte på en ordentlig tackling. Caroline Seger var en jätte i mitten. Men störst av alla – Hedvig Lindahl.

Lindahl i hjälterollen

Många, mig själv inkluderad, har varit kritiska till Lindahls insatser så här långt i VM. Men vad vi än tycker om ingripandet på Thailands reduceringsmål eller USA:s 2-0-mål kan vi inte ta ifrån Lindahl hjälterollen från igår. Faktum är att det hade varit lätt att sätta en fiaskostämpel på de svenska damerna om det blivit förlust mot Kanada. Tack vare Lindahls otroliga straffräddning blev så inte fallet. Och nu har Sverige istället allt att vinna.

Brasilien har åkt hem, Spanien har åkt hem, Australien har åkt hem, Kanada har åkte hem – och ett pånyttfött Sverige dansar vidare.

Nu väntar Tyskland i kvartsfinal.

Så achtung, här kommer vi!

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Borussia Dortmund - Real Madrid