Foto: Bildbyrån

Wow. Frankrike – USA – redan i kvartsfinalen. Turneringens två stora favoriter möts i vad som kommer bli kvartsfinalernas riktiga stormöte. Två obesegrade lag med allt att förlora. 

Efter att ha joggat igenom gruppspelet fick USA jobba desto hårdare för att ta sig förbi Spanien i åttondelsfinalen. Till slut 1-2 till amerikanskorna där segermålet kom på straff i 76:e minuten genom storstjärnan Megan Rapinoe.

Och på tal om storstjärnor är det just spetsen i den amerikanska laget som imponerat under turneringen. Alex Morgan står för tillfället på fem mål och leder skytteligan. Just nämna Megan Rapinoe blev stor hjälte när det behövdes som mest och veteranen Carli Lloyd har även hon levererat målmässigt.

Tittar vi på gjorda mål är USA solklar etta på 20 – med 11 måls marginal ner till tvåan Brasilien. En läskigt bra produktion även om största delen kommer från krossen mot Thailand. Detta kommer Frankrike få se upp med om man vill ta sig vidare till semifinal.

Starkt läktarstöd och rak offensiv

För Frankrike, med starkt läktarstöd i ryggen, gäller det att hitta energi till att orka fortsätta springa efter den långa åttondelsfinalen mot Brasilien. Det krävdes full tid plus förlängning för att skilja lagen åt. Avgörandet kom genom Amandine Henry med 106 minuter spelade. Frankrike kunde sen hålla ut och vinna. Gissningen är att USA kommer äga mycket av bollen medan Frankrike köper sig tid att komma in i matchen. Vi vet att Frankrike är farliga framåt även dem, och att man när det skapas lägen gärna går rakt på mål.

Motorväg mot guldet eller fiasko?

Hur som helst kommer detta bli en av de stora nyckelmatcherna i den här turneringen. Vinnaren i det här mötet har, oavsett vilka det blir, tagit sig förbi den svåraste motståndaren och kan stärkta gå in i semifinalen mot XX. En motorväg mot VM-guldet. Nyckeln, återigen, blir för USA:s del att få igång nyckelspelarna och för Frankrike att orka stå emot USA:s offensiv och sen ta vara på de ytor som ges.

På samma gång är det oundvikligt ett fiasko för det laget som åker ur. För de flesta nationerna hade en VM-kvartsfinal varit om inte bra, i alla fall godkänt. Det gäller inte världsettan USA och hemmanationen Frankrike. Ett uttåg ”redan” i kvarten är inte godkänt. Att det här stormötet kommer redan nu ställer därför allting på sin spets.

Ett lag kommer ha motorväg mot VM-guldet. Det andra kommer, lite beroende på hur matchen ser ut, ätas upp av kritiker.

Runt 23:10 har vi svaret.

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Borussia Dortmund - Real Madrid