Foto: Bildbyrån 

16-0. Det är USA:s målskillnad efter två matcher. Samtidigt fick Sverige kämpa mot Chile och släppte genant nog in ett mål mot Thailand. Ja, inför kvällens möte säger hjärnan USA. Men Sverige har – oavsett sport – en inrotad förmåga att höja sig mot bättre lag och hjärtat säger därför Sverige. 

USA har precis som många trodde på förhand ångat igenom gruppspelet. Kanske till och med starkare än vad förhandstipsen förutspått. 13-0 mot Thailand var en överraskning. Jag menar kom igen, hur ofta ser vi liknande resultat i fotboll? Än mindre i ett VM. Men sen pratades det inte så mycket mer om det. Krossen skakades av oss journalister av med en axelryckning och ”jojo, men det var ju mot Thailand”.

Och visst. Det var inte Brasilien eller Australien på andra sidan, men samtidigt lyckades Sverige ”bara” göra fem mål på samma lag. Och släppte dessutom in ett.

Vi svenskar förtränger på nått sätt att USA är ett jäkla bra lag. För att kunna göra 13 mål i en VM-match krävs ett fokus och en inställning att ”vad som än händer kör vi på”. Kan man dessutom lägga till en Alex Morgan i målform (fem mål mot Thailand) blir det såklart enklare. Detta är va Sverige måste se upp med ikväll, och jag tvekar ärligt talat på att vi i nuläget har en defensiv som kan hantera det.

Svensk fotboll – bäst när det gäller

Men. Jag tror de flesta som sett Sveriges inledande matcher känt att det finns några procent mer att ge. Offensivt sitter Sverige på en intressant mix av spelare som, om allt stämmer, kan göra både två och tre mål på USA. Där finns Asllani. Där finns Jakobsson. Där finns Janogy, Rolfö och Anvegård.

Någonting säger mig också att är det någon match veteranerna Fischer, Sembrandt, Seger och Lindahl är som bäst är det nu när motståndet trappas upp.

Svensk idrott i allmänhet och svensk fotboll i synnerhet (läs: VM 2018) har tidigare visat hur bra vårt kollektiv är mot bättre motstånd. Jag hoppas och tror att vi kan få se samma utveckling idag.

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Borussia Dortmund - Real Madrid