Foto: Bildbyrån

Om drygt en vecka sparkar VM-festen igång i Franrike. Sverige startar mot Chile – och det svenska bordet är på pappret dukat hela vägen till åttondelsfinal. Sveriges trupp innehåller en intressant mix av rutin och potential. Så till alla svenska fotbollsälskare: Bon apetit! 

Den svenska VM-truppen innehåller en intressant mix av gamla rävar och hungriga rookies. Caroline Seger, Nilla Fischer, Linda Sembrant, Sofia Jakobsson och Hedvig Lindahl utgör den viktiga stommen. Caroline Seger, som nu tyvärr dras med en stel rygg och förmodligen missar genrepet mot Sydkorea, kommer (förmodat att hon spelar) bli en nyckel för Sverige. En spindel i nätet vars lugn med bollen är viktigt för att omställningsspelet ska klaffa. Sveriges stabila försvar måste ge kraft åt anfallsspelet och där är Segers rutin ovärderlig.

Intressanta debutanter
En stark svensk centrallinje ger också utrymme för hungriga och formstarka VM-debutanter som Stina Blackstenius, Mimmi Larsson och Julia Zigiotti Olme att ösa på framåt. Samtliga stod för ett mål var i 4-0 segern mot Sydkorea i tisdags. Lägg där till de alltid så sevärda Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson.

Asllani som igår gick ut och kritiserade etablissemanget för, vad hon tycker är, den bristfälliga exponeringen och marknadsföringen av svensk damfotboll. Medan det säkert sticker i ögonen (öronen?) på vissa, däribland EFD:s kommersiella chef Linda Wijkström, vet vi en sak: En förbannad Asllani är en bra Asllani. Och på nått sätt känns det som att VM-temperaturen just steg ytterligare.

Gruppspelet en transportsträcka
Sveriges premiärmotståndare Chile genrepade igår mot Tyskland. En tillställning helt i smaken för de svenska fansen. Sydamerikanerna förlorade med 2-0 – efter 28-1 i skott till Tyskland.

I gruppen finns även USA och Thailand. Det krävs en skräll för att Sverige ska slå USA – men ett mirakel för att svenskorna inte ska bli minst tvåa i gruppen. 39-rankade Chile och 34-rankade Thailand ska inte vara mer än en transsportsträcka för Gerhardssons gäng.

Med dessa förutsättningar kan Sverige se fram emot ett gruppspel där man i lugn och ro (nåja) kan spela ihop laget ytterligare tills det är dags för sista gruppspelsomgången mot USA 20 juni. Jag hävdar därför att det är ett drömupplägg som det svenska laget står inför, där man om allt går som det ska har allt att vinna mot jänkarna.

Blir Sverige tvåa i gruppen väntar med all sannolikhet sjunderankade Holland i åttondelsfinal. Att blicka längre fram än så ska vi kanske vänta med tills de svenska damerna på riktigt visat vad de går för.

VM-bordet är dukat. Så till de svenska spelarna och fansen finns det bara en sak att säga:

Bon apetit! 

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här