På den här sidan presenterar vi all information om Sveriges kval till fotbolls VM 2022 i Qatar. Sverige lottades in i kvalgrupp B, där man under 2021 spelade åtta intensiva kvalmatcher. Slutligen placerade man sig på en andraplats i gruppen och blev därmed klara för VM-playoffen, där man dessvärre misslyckades med att nå en plats i världsmästerskapet.

⚽ Så var Sveriges väg mot VM 2022

Vid lottningen till herrarnas VM-kval som skedde den 7 december 2020 blev det klart att Sverige skulle kvala mot Spanien, Grekland, Georgien och Kosovo i grupp B. Lagen mötte varandra på både hemma- och bortaplan under året där det fanns totalt 24 viktiga poäng att spela om. Av dessa lyckades Sverige få med sig 15, detta genom att vinna fem av sina åtta matcher.

Sverige sågs på förhand som ett av de starkare lagen i gruppen och befann sig inför lottningen i seedningsgrupp 2. Det stora hotet blev Spanien, som man mötte på bortaplan i den sista – och direkt avgörande – matchen. På förhand hade man goda chanser att åtminstone nå playoffen då man fick en bra placering på den slutliga Nations League-rankingen.

Spanien som slutligen toppade tabellen i november belönades med en direktplats till världsmästerskapet i Qatar. Sverige som slutade på andraplats gick i sin tur vidare till playoffen mot övriga grupptvåor, där även två lag ifrån Nations League medverkade. Dessa kvalmatcher ägde rum i mars 2022.

Playoff mot VM

När gruppspelet var över återfanns Sverige på plats två i sin grupp och man blev därmed klara för VM-playoffen. Här lottades man in i par tillsammans med Tjeckien och i och med att Sverige var seedade inför lottningen tilldelades man hemmaplansfördel i matchen som äger rum den 24 mars på Friends Arena. Mötet var länge mållöst från bägge håll, men på förlängning kunde Robin Quaison skjuta Sverige vidare i kvalet.

Polen och Ryssland stod inledningsvis på den andra sidan kvalträdet, där vinnaren i det mötet skulle möta vinnaren mellan Sverige och Tjeckien. Men på grund av de oroligheter som Ryssland hade skapat i Ukraina med sina militära insatser så stängde FIFA av Ryssland från VM-playoffet. Därmed så direktkvalificeras Polen till playoff-final, där laget även hade fördelen att spela mötet på sin hemmaplan.

På straff kunde Polens storstjärna Robert Lewandowski spräcka nollan, vilket följdes upp av ett ytterligare mål från Piotr Zielinski. När slutsignalen ljöd stod det klart att Sveriges resa mot VM var över.

🎫 Se Sveriges kvalmöten på plats

När det svenska herrlandslaget kvalar till VM brukar det vara många som vill sitta på läktarna, såväl under matcherna på hemmaplan som de på bortaplan. På vår sida om biljetter till VM-kvalet kan du läsa mer om hur du får tag på biljetter. I och med de rådande omständigheterna spelas kvalmatcherna till VM 2022 tills vidare utan publik på plats.

📆 Spelschema för Sveriges VM-kval 2021/2022

Här hittar du samtliga matcher som spelades mellan lagen i Sveriges grupp. Matcherna ägde rum i mars, september, oktober och november 2021. Då Sverige deltog i sommarens Europamästerskap spelades inga kvalmatcher under juni månad. Här är alla Sveriges matchdatum i kvalet till fotbolls VM 2022.

  • 25 mars 2021: Sverige-Georgien
  • 28 mars 2021: Kosovo-Sverige
  • 2 september 2021: Sverige-Spanien
  • 8 september 2021: Grekland-Sverige
  • 9 oktober 2021: Sverige-Kosovo
  • 12 oktober 2021: Sverige-Grekland
  • 11 november 2021: Georgien-Sverige
  • 14 november 2021: Spanien-Sverige
  • 24 mars 2022: Sverige-Tjeckien
  • 29 mars 2022: Polen-Sverige

Tabellen för Sveriges kval till VM 2022

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
Spanien
8
6
1
1
15 - 5
19
2
Sverige
8
5
0
3
12 - 6
15
3
Grekland
8
2
4
2
8 - 8
10
4
Georgien
8
2
1
5
6 - 12
7
5
Kosovo
8
1
2
5
5 - 15
5

⭐ Sveriges tidigare kval till Fotbolls VM

Detta är inte första gången som Sverige kvalar till ett världsmästerskap i fotboll. Här kan du läsa mer om det svenska landslagets resa mot en VM-plats.

VM 1930 i Uruguay

Det svenska landslaget blev som medlem i FIFA inbjudna till att delta i det första världsmästerskapet, men tackade nej.

VM 1934 i Italien

Sverige mötte Litauen och Estland i gruppspelet. Med 4 poäng vann man gruppen och gick direkt till VM.

VM 1938 i Frankrike

Sverige mötte Tyskland, Estland och Finland i gruppspelet. Med 4 poäng slutade man grupptvåa och gick därmed direkt till VM.

VM 1950 i Brasilien

Sverige mötte Irland och Finland i gruppspelet. Med 4 poäng vann man gruppen och gick därmed direkt till VM. Finland drog sig ur kvalet, så Sveriges hemmaseger mot laget räknades aldrig med i den officiella tabellen.

VM 1954 i Schweiz

Sverige mötte Belgien och Finland i gruppspelet. Med 3 poäng slutande man grupptvåa och missade VM.

VM 1958 i Sverige

Som värdnation var Sverige direktkvalificerade till VM

VM 1962 i Chile

Sverige mötte Schweiz och Belgien i gruppspelet. Med 6 poäng kom man på en delad förstaplats med Schweiz och efter en avgörande match mellan lagen på neutral mark var det Schweiz som knep VM-platsen.

VM 1966 i England

Sverige mötte Västtyskland och Cypern i gruppspelet. Med 5 poäng slutande man grupptvåa och missade VM.

VM 1970 i Mexiko

Sverige mötte Frankrike och Norge i gruppspelet. Med 6 poäng vann man gruppen och gick därmed direkt till VM.

VM 1974 i Västtyskland

Sverige mötte Österrike, Ungern och Malta i gruppspelet. Med 8 poäng kom man på en delad förstaplats med Österrike och efter en avgörande match mellan lagen på neutral mark var det Sverige som knep VM-platsen.

VM 1978 i Argentina

Sverige mötte Norge och Schweiz i gruppspelet. Med 6 poäng vann man gruppen och gick därmed direkt till VM.

VM 1982 i Spanien

Sverige mötte Skottland, Nordirland, Portugal och Israel i gruppspelet. Med 8 poäng slutade man grupptrea och missade därmed avancemang.

VM 1986 i Mexiko

Sverige mötte Västtyskland, Portugal, Tjeckoslovakien och Malta i gruppspelet. Med 9 poäng slutade man grupptrea och missade därmed avancemang.

VM 1990 i Italien

Sverige mötte England, Polen och Albanien i gruppspelet. Med 10 poäng vann man gruppen och gick därmed direkt till VM.

VM 1994 i USA

Sverige mötte Bulgarien, Frankrike, Österrike, Finland och Israel i gruppspelet. Med 15 poäng vann man gruppen och gick därmed direkt till VM.

VM 1998 i Frankrike

Sverige mötte Österrike, Skottland, Lettland, Estland och Vitryssland i gruppspelet. Med 21 poäng slutade man grupptrea och missade därmed avancemang.

VM 2002 i Sydkorea och Japan

Sverige mötte Turkiet, Slovakien, Moldavien, Makedonien och Azerbajdzjan i gruppspelet. Med 26 poäng vann man gruppen och gick därmed direkt till VM.

VM 2006 i Tyskland

Sverige mötte Kroatien, Bulgarien, Ungern, Island och Malta i gruppspelet. Med 24 poäng slutade man som bästa grupptvåa, vilket gav laget en plats i världsmästerskapet.

VM 2010 i Sydafrika

Sverige mötte Danmark, Portugal, Ungern, Albanien och Malta i gruppspelet. Med 18 poäng slutade man som grupptrea och missade därmed avancemang.

VM 2014 i Brasilien

Sverige mötte Tyskland, Österrike, Irland, Kazakstan och Färöarna i gruppspelet. Med 20 poäng slutade man som grupptvåa och gick till playoffen, där man fick se sig besegrad av Portugal.

VM 2018 i Ryssland

Sverige mötte Frankrike, Nederländerna, Bulgarien, Luxemburg och Vitryssland i gruppspelet. Med 19 poäng slutade man som grupptvåa och tog sig till playoffen, där man slog ut Italien.

VM 2022 i Qatar

Det svenska landslaget spelade i grupp B och ställdes under 2021 mot Spanien, Kosovo, Georgien och Grekland. Laget slutade på en andraplats och fick därmed delta i VM-playoffen. Här inledde man med en seger på hemmaplan mot Tjeckien, vilket tog laget till en playoff-final mot Polen på bortaplan. Här krossades laget av Lewandowski och hans mannar som besegrade Sverige med 2-0. Sverige gick därmed miste om en plats i mästerskapet.

🇸🇪 Hur går Sverige till VM?

Det är ännu oklart hur Sveriges resa mot VM 2026 kommer att se ut.

🔥 Vilka möten är nyckelmatcher i Sveriges grupp?

Sverige får räkna med hårt motstånd i VM-kvalet då de med stor sannolikhet går in i lottningen i en av de lägre seedningspotterna.

📺 Hur följer jag VM-kvalet?

TV4 har rättigheterna till VM-kvalet och kommer att visa Sveriges matcher i sina kanaler. I vår VM-tablå hittar du samtliga sändningstider för matcherna. Hos C More kan du dessutom streama alla Europeiska kvalmatcher.