På den här sidan presenterar vi all information om Sveriges kval till fotbolls VM 2022 i Qatar. Sverige är lottade in i kvalgrupp B och under 2021 väntar 8 viktiga matcher där man jagar poäng för att nå en topp-placering i tabellen.


Annons: ⇢ William Hill - Lägg in 200 kr - Få ett freebet värt 100 kr!

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Tabellen för Sveriges kval till VM 2022

Laddar...

Spelschema för Sveriges VM-kval 2021

Här hittar du samtliga matcher som spelas mellan lagen i Sveriges grupp. Matcherna äger rum i mars, september, oktober och november 2021. Då Sverige deltar i en av kvalets mindre grupper spelar man inga matcher under juni månad.

Laddar...

Det lag som slutligen toppar tabellen i november belönas med en direktplats till världsmästerskapet i Qatar. Laget på andraplats går i sin tur vidare till playoffen mot övriga grupptvåor, samt två lag ifrån Nations League. Dessa kvalmatcher äger rum i mars 2022.

Vid lottningen till herrarnas VM-kval som skedde den 7 december 2020 blev det klart att Sverige kommer kvala mot Spanien, Grekland, Georgien och Kosovo i grupp B. Lagen kommer möta varandra på både hemma- och bortaplan under året där det finns totalt 24 viktiga poäng att spela om.

Sverige ses på förhand som ett av de starkare lagen i gruppen och befann sig inför lottningen i seedningsgrupp 2. Det stora hotet kommer att bli Spanien, som man möter på bortaplan i den sista – och med stor chans avgörande – matchen.

Sveriges tidigare kval till Fotbolls VM

Detta är inte första gången som Sverige kvalar till ett världsmästerskap. Här kan du läsa mer om det svenska landslagets resa mot en VM-plats.

VM 1930 i Uruguay

Det svenska landslaget blev som medlem i FIFA inbjudna till att delta i det första världsmästerskapet, men tackade nej.

VM 1934 i Italien

Sverige mötte Litauen och Estland i gruppspelet. Med 4 poäng vann man gruppen och gick direkt till VM.

VM 1938 i Frankrike

Sverige mötte Tyskland, Estland och Finland i gruppspelet. Med 4 poäng slutade man grupptvåa och gick därmed direkt till VM.

VM 1950 i Brasilien

Sverige mötte Irland och Finland i gruppspelet. Med 4 poäng vann man gruppen och gick därmed direkt till VM. Finland drog sig ur kvalet, så Sveriges hemmaseger mot laget räknades aldrig med i den officiella tabellen.

VM 1954 i Schweiz

Sverige mötte Belgien och Finland i gruppspelet. Med 3 poäng slutande man grupptvåa och missade VM.

VM 1958 i Sverige

Som värdnation var Sverige direktkvalificerade till VM

VM 1962 i Chile

Sverige mötte Schweiz och Belgien i gruppspelet. Med 6 poäng kom man på en delad förstaplats med Schweiz och efter en avgörande match mellan lagen på neutral mark var det Schweiz som knep VM-platsen.

VM 1966 i England

Sverige mötte Västtyskland och Cypern i gruppspelet. Med 5 poäng slutande man grupptvåa och missade VM.

VM 1970 i Mexiko

Sverige mötte Frankrike och Norge i gruppspelet. Med 6 poäng vann man gruppen och gick därmed direkt till VM.

VM 1974 i Västtyskland

Sverige mötte Österrike, Ungern och Malta i gruppspelet. Med 8 poäng kom man på en delad förstaplats med Österrike och efter en avgörande match mellan lagen på neutral mark var det Sverige som knep VM-platsen.

VM 1978 i Argentina

Sverige mötte Norge och Schweiz i gruppspelet. Med 6 poäng vann man gruppen och gick därmed direkt till VM.

VM 1982 i Spanien

Sverige mötte Skottland, Nordirland, Portugal och Israel i gruppspelet. Med 8 poäng slutade man grupptrea och missade därmed avancemang.

VM 1986 i Mexiko

Sverige mötte Västtyskland, Portugal, Tjeckoslovakien och Malta i gruppspelet. Med 9 poäng slutade man grupptrea och missade därmed avancemang.

VM 1990 i Italien

Sverige mötte England, Polen och Albanien i gruppspelet. Med 10 poäng vann man gruppen och gick därmed direkt till VM.

VM 1994 i USA

Sverige mötte Bulgarien, Frankrike, Österrike, Finland och Israel i gruppspelet. Med 15 poäng vann man gruppen och gick därmed direkt till VM.

VM 1998 i Frankrike

Sverige mötte Österrike, Skottland, Lettland, Estland och Vitryssland i gruppspelet. Med 21 poäng slutade man grupptrea och missade därmed avancemang.

VM 2002 i Sydkorea och Japan

Sverige mötte Turkiet, Slovakien, Moldavien, Makedonien och Azerbajdzjan i gruppspelet. Med 26 poäng vann man gruppen och gick därmed direkt till VM.

VM 2006 i Tyskland

Sverige mötte Kroatien, Bulgarien, Ungern, Island och Malta i gruppspelet. Med 24 poäng slutade man som bästa grupptvåa, vilket gav laget en plats i världsmästerskapet.

VM 2010 i Sydafrika

Sverige mötte Danmark, Portugal, Ungern, Albanien och Malta i gruppspelet. Med 18 poäng slutade man som grupptrea och missade därmed avancemang.

VM 2014 i Brasilien

Sverige mötte Tyskland, Österrike, Irland, Kazakstan och Färöarna i gruppspelet. Med 20 poäng slutade man som grupptvåa och gick till playoffen, där man fick se sig besegrad av Portugal.

VM 2018 i Ryssland

Sverige mötte Frankrike, Nederländerna, Bulgarien, Luxemburg och Vitryssland i gruppspelet. Med 19 poäng slutade man som grupptvåa och tog sig till playoffen, där man slog ut Italien.

 

Annons: ⇢ 888sport - Få tillbaka 100 kr i cash när du förlorar på ditt första spel!

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder