Foto: Bildbyrån

Det isländska landslaget går idag in i sin andra VM-match, där motståndet består utav den afrikanska nationen Nigeria. De båda lagen har en intressant svensk koppling till varandra som stavas Lars Lagerbäck. Den svenske tränare har nämligen coachat båda dessa landslag under sin karriär.

Kort men intensiv tid med Nigeria

Det var 2009 som Lagerbäck inte lyckades ta Sverige till VM 2010 och därmed valde att avgå som förbundskapten för laget. Efter årsskiftet skrev han istället på ett nytt femmånaderskontrakt med det nigerianska landslaget, där han skulle få chansen att leda laget genom VM, dit de kvalificerat sig efter ett kval utan några förluster.

Lagerbäck fanns sedan med laget under deras förberedelser, samt under mästerskapet där man kom sist i sin grupp och endast fick med sig en utav nio möjliga poäng. Lagerbäck fick efter VM förfrågan om att fortsätta sitt arbete som förbundskapten, men valde att tacka nej till erbjudandet och återvände till det svenska laget. Efter sin tid med Lars i spetsen kvalificerade sig Nigeria även till VM 2014, där man tog sig vidare till åttondelsfinal. Även i kvalet till årets turnering gjorde man en mycket god insats.

Storsuccé för kombinationen Island och Lagerbäck

Den 1 januari 2012 klev Lars in i sin nya roll som förbundskapten för det isländska landslaget, en nation som aldrig någonsin lyckats kvalificera sig till något större mästerskap. Laget hade precis innan hans intåg missat en plats i EM, då laget placerade sig som fyra i sin kvalgrupp. Nästa stora mål för laget blev VM 2014 och i det föreliggande kvalet lyckades laget ta sig till en andraplats i sin kvalgrupp. Som en utav de bästa grupptvåorna fick laget därmed spela play-off mot Kroatien, men här föll tyvärr drömmen om VM-spel.

Man kom sedan tillbaka i kvalet till EM 2016, där man med en andraplats i kvalet tog sig in sin allra första turnering någonsin. Här lyckades man plocka poäng i alla sina gruppspelsmatcher och kunde som grupptvåa ta sig direkt till slutspelet. I åttondelsfinalen kom nästa stora triumf när laget mirakulöst slog ut England ur turneringen. Island åkte slutligen ur turneringen i kvartsfinalen, men trots det såg man turneringen som en stor bragd och Lagerbäck var ett namn som hyllades varmt på ön.

Även i kvalet till årets turnering, dock utan Lagerbäcks styre, lyckades laget otroligt bra när man vann sin VM-kvalgrupp och därmed tig sig direkt till sitt första VM. Hur långt laget kommer att gå i årets turnering återstår att se, men efter inledningen mot Argentina ser det mycket ljust ut.

Matchen mellan Nigeria och Island startar klockan 17:00 svensk tid och visas i SVT 1 samt på SVT Play och i C More.

Sofie Hansson