Fick ett varmt och fint VM-mottagande idag av min kompis Ivan som jobbar som journalist här i Moskva och som jag träffade i Brasilien för fyra år sedan. Han visade mig runt en del i ett sommarvarmt och fotbolls-rusigt Moskva. Det är fotbollsfans ÖVERALLT – var man än tittar.

Att latinamerikanerna har köpt flest biljetter till VM har varit allmänt känt men jag trodde aldrig det skulle vara så tydligt. Colombianer och mexikaner var överlägset flest i området kring röda torget idag. En hel del argentinare och peruaner också, några tappra uruguayaner. Förutom en del polacker såg jag inte många andra europeiska lags fans.

När jag var nere i tunnelbanan förstod jag inte en bokstav på skyltarna som enbart var på ryska. När jag kom upp ur underjorden hörde jag bara spanska. Vilken scenförändring.

* * * *

Slog mig ner och såg Sverige vinna över Sydkorea, den första premiärsegern sen 1958. Få hetsade upp sig emotionellt kring blågult och fick sällskap i omgångar vid bordet av argentinare, peruaner och två mexikanska systrar som ändå såg hela andra halvlek eftersom de ville se ”våra kommande motståndare”. Om man ska vara riktigt ärlig så var det väl en av de tempo-svagare matcherna hittills i VM men vem bryr sig när Sverige vinner. Nu blir den sista matchen mot Mexiko i Yekaterinburg av största intresse – båda lagen kommer ha chansen att gå vidare!

Sitter i lobbyn nu och skriver inlägget. Det lämnade just ett stort gäng colombianer som ska ta nattåget till Saransk. Själv är det upp med tuppen. Flighten till Saransk lyfter 05.45 och jag har stämt träff med en colombiansk familj bosatt i Madrid här i lobbyn för att åka 03.15.

Följer någon slags colombiansk Camp Sweden-motsvarighet på sociala medier som planerar att dra igång festen strax utanför arenan imorgon klockan 12. Lär bli livat.

* * * *

När man inte längre litar på tinder. Den här mexikanen tryckte upp ”jag är ogift” på ryska på ryggen av sin matchtröja som ett meddelande till de lokala donnorna. Om han får med sig en ryska hem är oklart men man måste gilla försöket!

 


Manchester City - FC Copenhagen