Foto: Bildbyrån

Inför sommarens stora fotbollsfest var det många som ställde sig frågande till införandet av videobedömning i turneringen. Den så kallade VAR-tekniken skulle tillkomma som ett komplement till domarna på planen och på så sätt ge en mer rättvis bedömning av de situationer som uppstod. Kanske skulle spelarna sköta sig bättre på planen för att undvika att bli bestraffade. Men kunde man egentligen se någon förbättring?

Under VM i Ryssland delades totalt 219 gula och 4 röda kort ut under de 64 matcherna som spelades. Mängden gula kort är relativt jämn med tidigare år, men ändå en bit under snittet om man jämför med tidigare år. När turneringen arrangerades för 4 år sedan i Brasilien var det dock endast 181 kort som delades ut. Domarbasen Bosse Karlsson uttalade sig då kring detta till SVT Sport och menade på att domarna var försiktigare med gula kort, för att spelet skulle få flyta på utan onödiga avbrott. Om det var en extra försiktighet eller spelarnas agerande på planen som gav årets antal gula kort är ingenting som har framkommit.

Antalet röda kort är däremot den lägsta siffran på väldigt många år. Inte sedan 1978 har så pass få kort behövt delas ut till spelarna på planen. Vad som är den stora anledningen till detta är oklart, men dels kan det hela ha att göra med just införandet av videobedömning. Spelarna är medvetna om att varje enskild situation granskas extra mycket och att de om redan blivit tilldelade ett kort numera är mer vaksamma med vad de gör på planen.

VM 2006 – En extra stökig fotbollsfest

Det mästerskap som överlägset innehållit flest bestraffningar för spelarna är det som spelades i Tyskland sommaren 2006. Hela 307 gula kort och 28 röda tilldelades spelarna under matcherna som då spelades.

Tittat man istället på damsidan så är VM 1995 i Sverige det som haft det högsta snittet för kort per match. Här delades 66 gula och 4 röda kort ut under de 26 matcher som spelades. Detta går att jämföra med de 110 gula och 3 röda som delades ut under de 52 matcherna vid förra upplagan av turneringen.

Sofie Hansson


Borussia Dortmund - Real Madrid