Nederländerna ska spela VM-kvartsfinal mot Spanien. Detta efter en 2-0-seger mot Sydafrika efter mål av Jill Roord och Lineth Beerensteyn.

Under natten mot söndagen spelade Nederländerna och Sydafrika den tredje åttondelsfinalen i damernas fotbolls-VM 2023. Nederländerna gick in som favoriter till mötet och fick den bästa starten. Redan efter nio minuter in i åttondelsfinalen så kunde Jill Roord nicka in 1-0 från nära håll efter en hörna, detta till mittfältarens fjärde mål hittills i VM.

Även om Nederländerna behöll mest boll så skapade Sydafrika minst lika många farliga målchanser i första halvlek där framför allt lagkaptenen Thembi Kgatlana höll sig framme två gånger men där Nederländernas målvakt Daphne van Domselaar fick sträcka ut och visa mästerskapsform.

I andra halvlek tog det bara tio minuter innan Nederländerna hade en boll i nät men efter VAR-granskning bedömdes den tidigare guldhjälten Lieke Martens vara offside och målet dömdes bort. Det utökande ledningsmålet för Nederländerna skulle dock komma till på ett snöpligt sätt kvarten senare. Juventus-anfallaren Lineth Beerensteyn rev sönder det sydafrikanska försvaret med en fin löpning innan hon drog på ett halvdåligt skott mot mål som Sydafrikas målvakt såg ut att kunna plocka lätt. Men målvakten Kaylin Swart fick istället bollen gå in på ett snöpligt sätt i en missbedömning och Nederländerna hade 2-0.

Oturligt för Sydafrika i detta läge, då man absolut var med och bidrog till att det var en match med mycket målchanser. Den tidigare Djurgårdsspelaren Linda Motlhalo fick ett läge tätt efter det nederländska målet men fick se det farliga skottet räddas av Nederländernas Daphne van Domselaar. Sydafrika kom aldrig närmare än så och är utslagna ur VM 2023.

Nederländerna är å sin sida vidare till kvartsfinal som det tredje laget i ordningen, där man nu kommer att få möta Spanien i VM-kvartsfinal. Matchen spelas fredagen den 11 augusti med matchstart 03:00.

Nederländerna – Sydafrika, 2-0 (1-0)

’9 1-0 Jill Roord
’68 2-0 Lineth Beerensteyn


Bayern Munich - Real Madrid