Nederländerna fullkomligt krossade Vietnam i den sista gruppspelsmatchen i Grupp E. I och med att USA sedan spelade 0-0 mot Portugal så är Nederländerna klara gruppetta i Grupp E och USA slutar tvåa. Detta innebär att Sverige, som med största sannolikhet vinner Grupp G, förmodligen kommer att få möta USA i åttondelsfinal.

Under tisdagsmorgonen avgjordes den spännande gruppen Grupp E, en grupp som de svenska spelarna nog följde lite extra. Från Grupp E har det nämligen varit klart att Sveriges åttondelsfinalmotståndare ska komma, och med största sannolikhet grupptvåan från Grupp E då Sverige har tre poäng mer än tvåan Italien plus tio mål ner i målskillnaden. USA och Portugal spelade om viktiga poäng samtidigt som Nederländerna ställdes mot Vietnam på annat håll.

USA – Portugal, 0-0 (0-0)

Matchen mellan USA och Portugal blev huvudfokus då båda lagen hade chansen på åttondelsfinal men också chansen att missa densamma medan Nederländernas motståndare Vietnam inte hade något att spela för förutom äran. Och Nederländerna tog en tidig tremålsledning mot Vietnam vilket gjorde att man kopplade grepp om gruppsegern.

Mellan USA och Portugal var det mållöst ganska länge och vid detta läge (med en god målskillnad för Nederländerna) så såg det ut att bli USA i åttondelsfinal mot Sverige. Portugal stod upp bra mot USA under första halvlek med aggressivitet och med tron att kunna slå de mesta mästarna. Portugal hade kanske det bästa läget under halvleken men Jessica Silva avslutade alldeles för tidigt när hon sprang sig fri. 0-0 efter 45 minuter.

USA tog över i andra halvlek och började bättre i spelet jämfört med den första halvleken, där man drog upp tempot lite. Båda lagen var pressade dock. Portugal behövde tre poäng för att spela åttondelsfinal och för USA räckte en poäng men med 0-0 i matchen var det ett ganska skört läge även för amerikanskorna.

Det var inte speciellt händelserikt i matchen och Portugal verkade vänta på det perfekta läget även om tiden tickade på. USA imponerade inte alls och som tidigare nämnt så var 0-0 skört även för USA men man var inte alls tillräckligt dominanta för att spola iväg Portugal på ett enkelt sätt.

Tilläggstiden efter ordinarie matchtiden blev till åtta minuter och i den första av de åtta minuterna kom det bästa läget i matchen när Portugals Ana Capeta sprang sig fri på en djupledsboll och sköt bollen i stolpen. Det blev nerver under tilläggsminuterna. Portugal skapade nerven med en farlig frispark bland annat.

Men sekunderna tickade på och Portugal, som slet hårt hela matchen, orkade inte hela vägen mot världsettan USA. Matchen slutade 0-0 och Portugal är utslaget ur damernas fotbolls-VM 2023. USA imponerade inte alls i matchen och ställs nu med allra största sannolikhet mot Sverige i åttondelsfinalen i dam-VM 2023. USA:s spelare såg inte alls nöjda ut med matchen eller utfallet.

Nederländerna – Vietnam 7-0 (5-0)

’8 1-0 Lieke Martens
’11 2-0 Katja Snoeijs
’18 3-0 Esmee Brugts
’23 4-0 Jill Roord
’45 5-0 Danielle van de Donk
’57 6-0 Esmee Brugts
’83 7-0 Jill Roord

Nederländerna skulle göra historien kort mot Vietnam och de orangea visade tydligt att man gärna slipper Sverige i en åttondelsfinal. Fyra mål på 23 minuter fastställde nästan en nederländsk gruppseger med bättre målskillnad då USA och Portugal spelade jämnt på annat håll. Vietnam gjorde å sin sida två byten precis efter det fjärde nederländska målet och den vietnamesiska förbundskaptenen Mai Duc Chung verkade inte allt för nöjd med sitt lag.

Nederländerna trummade på i andra halvlek och fick in ett tidigt 6-0-mål genom PSV-talangen Esmee Brugts. Tio minuter senare fick man ett bortdömt mål. 7-0 kom dock lite senare genom Jill Roords andra mål i matchen och Nederländerna fullständigt krossade Vietnam och gjorde det tydligt att man skulle vinna Grupp E medan Portugal och USA skulle få spela om andraplatsen.

Vietnam hade inte mycket att säga till om och Nederländerna var fullkomligt dominanta när man vann med stora siffror för att säkra gruppsegern i Grupp E. Nu ställs Nederländerna mot tvåan från Grupp G, vilket med största sannolikhet inte blir Sverige åtminstone.


Borussia Dortmund - Real Madrid