Foto: Wikimedia

I många idrottsevenemang så brukar svenska supportrar välja att heja på våra nordiska grannländer i de fall där Sverige inte är med och tävlar, eller åker ut turneringen i ett tidigt skede. Förutom Sverige så kommer även Danmark och Island att resa mot Ryssland för att delta i världsmästerskapet, vilket innebär ett nytt nordiskt rekord i VM-sammanhang.

Årets mästerskap är nämligen det allra första när så här pass många nordiska landslag har lyckats kvalificera sig. Utav de fem nationerna i regionen så är Sverige det lag som deltagit i flest världsmästerskap och därefter följer Danmark med 4 tidigare turneringar Norge med 3 VM. Finland har i sin tur aldrig lyckats kvalificera sig, samtidigt som Island i år gör mästerskapspremiär.

Danmarks VM-uppladdning och trupp

Det danska landslaget har förutom med matchen mot Sverige i lördags, laddat upp inför VM med matcher mot Chile och Panama under mars månad, där det blev ett oavgjort 0-0 möte med Chile samt en 1-0 seger mot Panama. Kvar har laget även en match mot Sveriges VM-motståndare Mexiko, som spelas på Brøndby Stadion Brøndby på lördag. När man är på plats i Ryssland inleder man turneringen med en match mot Peru.

Under gårdagen tog danske förbundskapten Åge Hareide ut den slutliga VM-truppen där fyra spelare ifrån den tidigare truppen fick plockas bort. Nicklas Bendtner blev skadad i en match med sin Allsvenska klubb Rosenborg under förra veckan och är därmed ett utav namnen som fick strykas. Med i truppen finns i sin tur Christian Eriksen, som stod över mötet med Sverige i lördags.

Islands VM-uppladdning och trupp

Islands herrlandslag inledde sin VM-uppladdning med en match mot Mexiko på bortaplan, där man fick se sig besegrade med 3-0. Ett par dagar senare besökte laget Peru och även här blev man besegrade med 3-1. Här senast tog man sig an Norge under helgen och tyvärr blev det ytterligare en förlust. På torsdag kommer laget att spela mot afrikanska Ghana på hemmaplan. Sin mästerskapsdebut gör man sedan mot Argentina.

Precis som Janne Andersson valde Islands förbundskapten Heimir Hallgrimsson att direkt presentera en komplett 23-manna trupp istället för en större bruttotrupp. Här ingår bland annat Arnor Ingvi Traustason som till vardags spelar i Malmö FF, samt Kari Arnason, Ragnar Sigurdsson och Birkir Mar Saevarsson som även de tidigare spelat i den svenska ligan. En stor del utav truppen fanns även med när laget tog sig oväntat långt i EM 2016.

Finland och Norge har haft fullt schema trots VM-miss

Det finska landslaget lyckades endast skrapa ihop nio poäng i sitt kval till turneringen och hamnade därmed på en femteplats i grupp I, där man bland annat mötte på Island. Norge kom i sin tur på en fjärdeplats i VM-kvalet och fick därmed se sig utslagna. Trots detta har lagen inte legat på latsidan under våren, utan ställt upp i träningslandskamper mot bland annat lag som faktiskt har kvalificerat sig.

Norge har till exempel spelat mot Australien, Albanien och Island, där en sista match mot Panama finns på veckans agenda. Laget har i dessa möten visat på en mycket bra form, där man vunnit alla spelade matcher. För Finlands del har man hunnit med att ta emot Makedonien och Malta, där det blev mållöst mot Makedonien samt en 5-0 seger mot Malta. Redan imorgon ställer man sig på planen igen när man möter Rumänien på bortaplan. På lördags blir det säsongens sista match när man möter Vitryssland på hemmaplan.


Borussia Dortmund - Real Madrid