Foto: Bildbyrån

Det har gått 4 377 dagar sedan sist, men idag kommer vi äntligen få se det svenska landslaget i ett VM igen. Den viktiga matchen mot Sydkorea drar igång klockan 14:00 och går då att se i SVT 1, samt i SVT Play och hos C More.

Premiären viktig för svenska laget

Att få till ett bra resultat i premiären är otroligt viktigt, speciellt när man har tuffare motstånd i de stundande matcherna därefter. Det svenska laget har dock dragits med missade trepoängare i sin senaste två mästerskapspremiärer och stort fokus i uppvärmningen har legat på att undvika detta idag.

Man vill komma ut på plan och direkt ta greppet om spelet, istället för att hålla sig tillbakadragna och vänta på ett bra ställe att vända på. Andreas Granström säger själv till Fotbollskanalen att laget är mycket bättre förberedda den här gången. Bland annat ha lagets idrottspsykologiska rådgivare haft ett finger med i det hela och försökt få laget att fokusera på sätt saker, oavsett hur det går i matchen.

I den svenska truppen finns det dock ingen spelare som varit med i ett tidigare VM, samtidigt som Sydkorea har flera erfarna namn i sin trupp. Lagets kapten Ki Sung-yueng har till exempel två tidigare turneringar i ryggen, vilket gör att laget har vetskap om vad det är som de ger sig in i. Laget har kvalificerat sig till de senaste åtta världsmästerskapen, men här endast tagit sig till slutspelet i två utav dessa. Laget har vi de senaste mästerskapen seedats som ett utav de lägst rankade lagen, men på grund utav det geografiska lottnings-upplägget som då användes har man ibland fått fördelen att möta lag på samma nivå.

Kan Sydkorea få sin första vinst mot Sverige?

Sverige och Sydkorea har spelat fyra tidigare matcher mot varandra, där det blivit två svenska segrar och två oavgjorda möten. Endast en utav matcherna har varit i en större turnering och den gången slog Sverige ut Sydkorea ur OS med 12-0. Om vi kan se en repris på denna match idag skulle det vara den ultimata drömstarten på VM för det svenska laget. Senaste svenska vinsten mot laget kom för 22 år sedan och enligt de flesta är det på god tid för en ny sådan.

Troliga startelvorna

Ingenting har ännu officiellt avslöjats, men många medier siar om att det svenska laget kommer ställa upp med samma startelva som i matchen mot Peru. Detta skulle innebära följande startelva mot Sydkorea:

Robin Olsen – Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Victor Nilsson Lindelöf, Ludwig Augustinsson – Viktor Claesson, Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg – Marcus Berg, Ola Toivonen

Det sydkoreanska laget har inte heller avslöjat sina startspelare, men fifa.com tror på en 4-2-3-1 uppställning enligt följande:

Kim Seunggyu – Lee Yong, Kim Younggwon, Jang Hyunsoo, Park Jooho – Ki Sungyueng, Jung Wooyoung – Hwang Heechan, Lee Jaesung, Son Heungmin – Kim Shinwook

Sofie Hansson


Borussia Dortmund - Real Madrid