Foto: Bildbyrån

Från och med den 1 juni finns det en del nya regler i fotbollsvärlden och VM blir nu det första stora mästerskapet som anammar dessa. Vi har tidigare rapporterat om de nya reglerna som bland annat innebär att en spelare enklare kan tilldömas hands om bollen kommer emot armen, att målvakterna endast behöver ha en fot på mållinjen vid en straffläggning och att utbytta spelare ska lämna planen vid närmaste sidlinje istället för precis framför avbytarbåset.

En annan ny punkt när det kommer till att döma VM är att videobedömning, så kallad VAR nu används för första gången i damernas mästerskap. Redan under förra året introducerades tekniken under herrarnas turnering i Ryssland och togs emot av blandade reaktioner. Tekniken används för att lättare kunna döma situationer som domaren på plan missar eller misstolkar.

En grupp videodomare studerar då alla situationer ur olika vinklar och kan genom en öronsnäcka göra domaren på planen uppmärksam på missade situationer eller felbedömningar. Om en domare vill ta hjälp av VAR måste denne signalera detta och får då gå av planen för att se händelsen på en skärm samtidigt som videodomarna delar med sig av sina tankar.

Här är de nya fotbollsreglerna som trädde i kraft från och med den 1 juni 2019
– Inga spelare i anfallande laget får ta plats i frisparksmurar.
– Utbytt spelare ska lämna planen vid närmaste punkt på sidlinjen.
– Målvakter behöver bara ha en fot på mållinjen vid straffläggning.
– Bollen behöver inte längre lämna straffområdet vid inspark innan den får nuddas av utespelare.
– Förtydligad handsregel – det ska alltid dömas hand om en spelare får boll på armen vid målsituation oavsett om det är avsiktligt eller inte.
– Ledare kan tilldelas såväl gula som röda kort under en match

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här