Hej Oscar Lindgren Ortiz!

Du driver VM-podden, kan du berätta om den?
Jag och min barndomsvän Mattias Karlborg har alltid pratat en massa fotboll. När nån sitter i en bilkö så ringer man den andra och snackar en halvtimme. Vi är såna som polarna ringer när de har en fotbollsfråga som de måste få svar på. Så vi kom helt enkelt på att vi kanske skulle starta en podcast och eftersom det var VM-år så kändes det helt perfekt eftersom vi båda är såna suckers för landslagsfotboll och historiska matcher. Om du frågar mig hur det gick mellan Manchester United och Arsenal i år så har jag ingen aning. Men att rabbla tio straffskyttar från en 20 år gammal VM-match är inga problem. Det är sånt vi gillar att snacka om, och vi identifierade att en sån podcast saknas.

Hur kom ni på idén att just göra en VM-podd? Varför just VM?
I vintras när jag var i Colombia satt vi och skypade en dag och kom på att fan, det här kanske man skulle kunna göra något av. Vi har bra minne på historiska matcher, framför allt i landslagssammanhang. Med mitt sydamerikanska intresse och Mattias örnkoll på Premier League och övriga stora ligor i Europa så insåg vi att vi hade en mixad kunskapsbank som ofta saknas. Dessutom pratar alla poddar alltid om det senaste, det mest aktuella. Men hur många förfester har du inte suttit på där grabbgänget ihop med kvällens första öl börjat diskutera saker som, vilka slog egentligen straffarna mot Rumänien 1994, hur många mål gjorde Ronaldo i VM 2002, startade Totti verkligen VM-finalen 2006 och stämmer det att Batistuta och Crespo aldrig fick vara på planen samtidigt i VM? Vi identifierade att den typen av podd saknades, och med lite skissande på ett upplägg så hittade vi fram till vårt koncept. Just quizz-delen från gamla VM är det som vi får absolut mest positiv respons för. Jättekul att det slog så snabbt.

Hur länge har den funnits?
Bara i två månader, vi släppte första avsnittet den 8:e april. Och det har varit en helt sjukt snabb utveckling. Från att jag och Mattias satt och skypade i början till att vi har haft både landslagsmän och stora mediaprofiler som jobbat och jobbar med Fotbolls-VM i både radio, tv och tidningar som har varit med. Roligast är när gästerna efteråt säger hur kul de tycker det var att vara med i podden och man märker att de verkligen menar det. Jag tror alla fotbollsälskare gillar att få gå tillbaka till nostalgiska matcher och spelare enda från uppväxten som ligger en varmt om hjärtat. I dagens tempo där allt ska ut nu, nu, nu finns dock inte mycket tid för sånt. På det sättet är vår podcast ganska unik. Och vi har märkt att den tilltalar alla åldrar.

Var kan jag hitta podden?
>> Här på hemsidan (eller så söker ni i något podcastprogram efter ”VM-podden med Oscar ”)

Du jobbar som sportjournalist, vad har du gjort tidigare?
Jag började som så många andra på SvenskaFans, det finns ett gäng där som jag har att tacka för väldigt mycket! Sen fortsatte det via 08 Fotboll och ringar på vattnet efter det. Jag har varit på AIK Play till och från i snart 10 år och även jobbat en del för Fotbollskanalen, både i rörlig och i skriftlig form. På svenska landslagets EM och VM-kvalmatcher och de allsvenska lagens kvalmatcher till Europa League så sköter jag livescore till Uefa.com. Under våren har jag jobbat som reporter på FollowUsAIK för SPORTlib. Sen har jag för lite andra aktörer varit utsänd på mästerskap tidigare, det här blir mitt tredje VM som jag följer på plats. Podcast var väl egentligen det enda jag inte hade gjort innan vi drog igång själva.

Vilka mästerskap har du varit iväg på tidigare?
2006 och åkte och jag min syster iväg till Tyskland och kollade, då jobbade jag ingenting utan var bara där som supporter. Det var mäktigt, bland annat såg vi Argentina – Serbien som slutade 6-0. Det var faktiskt både Messis och Tevez VM-debut och båda gjorde mål. 2008 var jag utsänd av ett spelbolag för att blogga under EM i Österrike. Jag såg en Sverige-match men minns kanske främst kvartsfinalen Italien – Spanien som gick till straffar. 2014 anordnade tidningen Metro och ett annat spelbolag tävlingen ”Sveriges schysstaste jobb” där man sökte två reportrar att skicka ner till Brasilien för att bevaka hela turneringen. Det bara rasade in mail från kompisar som tyckte att det skulle vara något för mig. Jag sökte och blev en av två lyckligt utvalda. Den bästa månaden i mitt liv. Vi åkte runt i Brasilien en hel månad, till fem olika städer och bodde på fina hotell och såg bra fotboll. Resan kulminerade i att jag var på plats på Estádio Mineirão när Tyskland slog Brasilien med 7-1. Den kanske häftigaste fotbollsupplevelsen jag varit med om. Det blir något att berätta för barnbarnen. Efter det flög vi till Rio de Janeiro och såg finalen på Copacabana ihop med typ 100.000 argentinare.

Vi är glada att du kommer att jobba med oss på VM-fotboll.se under VM, vad kommer att vara ditt fokus?
Först och främst så är jag är jätteglad att återigen få möjligheten att bevaka ett VM på plats. Alla världens spelare drömmer om att bli uttagna att spela och alla journalister drömmer om att få vara på plats. Det är en stor ära och jag tackar för förtroendet! Mitt fokus kommer vara att precis som i Brasilien med hjälp av bilder och klipp försöka förmedla känslan och livet på plats. Självklart kommer det bli lite matchanalyser också men det är inte det centrala. Resultat och målskyttar kommer läsarna få sig till livs i alla andra kanaler. Jag hoppas att jag kan ge sajten och era läsare som inte har möjligheten att vara på plats en levande och målande beskrivning av vad som pågår under mästerskapet. En känsla av att man får hänga med på resan.

Vilken kommer att bli din första artikel?
Den kommer imorgon och passande nog blir det en neddykning i min hemkontinent och deras landslag. Jag ska ge mig på en analys av samtliga Syd- och Centralamerikanska landslagens möjligheter i VM.

Stort tack för detta samtal Oscar, vi ser fram emot att läsa dina reportage.


Borussia Dortmund - Real Madrid