Förbundskapten Peter Gerhardsson var nöjd med tre poäng i VM-premiären mot Sydafrika. 63-åringen tyckte dock att Sverige såg lite nervösa ut i premiären, något han säger till TV6 och Viaplay.

Sverige tog en viktig premiärseger mot Sydafrika men det satt långt inne. Efter en mållös första halvlek tog Sydafrika ledningen tidigt i första halvlek innan Sverige vände på steken och avgjorde i 90:e matchminuten genom Amanda Ilestedt. Förbundskapten Peter Gerhardsson trodde se sig lite nervositet hos sina spelare i premiärmatchen.

– Det är som det alltid är, vi får titta på matchen igen. Känslan är att vi är ganska bra första halvlek tycker jag, med bra kontroll men med lite för mycket tekniska misstag ibland, säger Gerhardsson till Viaplay och fortsätter:
– Jag förstår ju också att det finns en nervositet som kan spela in. I ett klubblag är en första match i en turnering bara en av 30 matcher och här är det en av tre gruppspelsmatcher så jag kan ha en viss förståelse för det (nervositeten, reds anm.). Sen är kravet både från mig och spelarna att även om man är nervös så ska man kanske kunna ha lite mer mod i situationerna.

Sydafrika tog ledningen efter drygt 50 minuter alltså och visade sig starka i försvarsspelet men framför allt i kontringsspelet där man hade snabba spelare på topp.

– Vi hamnar i underläge och det här är en motståndare som rent taktiskt är väldigt skickliga i sitt kontringsspel och det visste vi om. De straffade oss en gång och var nära några fler gånger, säger Peter Gerhardsson.

Sverige kvitterade efter en tilltrasslad situation där Fridolina Rolfö fick in bollen via en sydafrikansk försvarare och sedan dröjde det ända in till 90:e matchminuten innan Amanda Ilestedt nickade in matchavgörande 2-1. Sverige var inte speciellt farliga i sitt anfallsspel i matchen men man skapade en handfull halvlägen via sina hörnor från höger framför allt även om avgörandet kom från en vänsterhörna. Och Peter Gerhardsson var inte förvånad att avgörandet kom från just en hörna.

– Det var ingen tillfällighet att vi avgjorde på en fast situation för det är kanske det som vi har nött mest på, avslutar Gerhardsson till Viaplay.


Bayern Munich - Real Madrid