Foto: Bildbyrån

Under VM samlas spelare ifrån alla världens hörn på en och samma plats för att göra upp om världsmästartiteln. Till vardags spelar dock dessa spelare i olika klubblag, där lagkamrater i VM ses som motståndare. Vi har tittat på statistiken kring vilka klubblag och ligor som är starkast representerade i mästerskapet.

Hela 74% av alla spelare i turneringen spelar vanligtvis på europeisk mark och den nation i sig som finns bäst representerad är England. Hela 124 spelare i turneringen spelar i landets högstaliga Premier League, vilket följs av Spaniens La Liga och Tysklands Bundesliga.

Den enskilda klubb som får se flest spelare i världsmästerskapet är Manchester City, som har hela 16 spelare fördelade i de olika landslagen. Näst flest har Real Madrid med 15 namn och därefter följer FC Barcelona och Paris Saint-Germain. Det intressanta med dessa siffror är att topp-10 klubbarna endast består av europeiska lag, vilket verkligen bevisar vilken hög klass kontinentens ligor håller.

Den svenska ligan har tre representerade spelare i form utav Saman Ghoddos, Östersund (Iran), Ian Smith, IFK Norrköping (Costa Rica) och Arnor Traustason, Malmö FF (Island).

England väljer inhemska spelare – Sverige enbart internationella

Det engelska landslaget i sig sticker ut med sin trupp, då de enbart har valt att ta med spelare ifrån den inhemska ligan (varav 15 namn är ifrån de mest representerade klubblagen). Även Ryssland och Saudiarabien, som öppnade turneringen i torsdags har trupper som nästan enbart består av spelare i den egna ligan.

Sverige och Senegal var i sin tur de enda lag som inte har med en enda spelare ifrån den egna ligan i sin trupp. Dock så har Sebastian Larssons övergång till AIK som sker efter turneringens avslut gjort att laget nu åtminstone har en blivande inhemsk spelare i truppen. Andra lag med en spelare ur den egna ligan är Belgien, Island, Nigeria och Schweiz.

Sofie Hansson


Borussia Dortmund - Real Madrid