Foto: Pixabay

Idag spelas de första matcherna i det europeiska playoff-kvalet till VM nästa sommar. Fyra lag är kvar och gör upp om den sista platsen i turneringen. Här har vi tittat på de respektive lagens tidigare VM-erfarenheter.

Nederländerna-Danmark

Nederländernas damer har endast kvalificerat sig till ett tidigare världsmästerskap, vilket var det som spelades i Kanada 2015. Här placerade man sig som trea i gruppen och gick som en av de bästa grupptreorna till slutspel. I åttondelsfinalen blev man utslagen av Japan och VM-resan var därmed över.

För Danmarks del har man nu möjligheten att ta sig till femte VM i raden. Senast man fanns med i turneringen var 2007 och då åkte man ut i gruppspelet. Likadant blev det 1999, men 1991 och 1995 tog man sig fram till kvartsfinal.

Belgien-Schweiz

Det belgiska damlandslaget har hittills inte lyckats kvalificera sig till något världsmästerskap och dagens match är därmed lagets stora chans att ändra på det hela.

Schweiz har i sin tur precis som Danmark endast deltagit i ett tidigare mästerskap. När man lyckades kvalificera sig 2015 tog man sig genom gruppspelet till en tredjeplats, som tog dem vidare till slutspel. Här slogs man dock ut i den första matchen mot värdnationen.

Returmatcherna sker på tisdag i nästa vecka. Lagen som vinner dessa dubbelmöten går sedan vidare till en ny playoff i november.

Sofie Hansson


Borussia Dortmund - Real Madrid