Vinnarna av damernas fotbolls-VM 2023 kan få ett rejält klirr i kassan och övriga lag får mer att dela på. Internationella Fotbollsförbundet (FIFA) meddelar att totalsumman som deltagarna i sommarens mästerskap ska dela på uppnår drygt 1.6 miljarder svenska kronor. En stor höjning jämfört med mästerskapet 2019.

I sommar väntar det absolut största världsmästerskapet i fotbollshistorien på damsidan. När 32 länder samlas i Australien och Nya Zeeland till VM 2023 så kommer stora delar av världens blickar fästas på det första mästerskapet någonsin med så många deltagare i ett dam-VM. I ett ytterligare steg mot toppen för damfotbollen så har nu FIFA beslutat att höja prissumman för vinnarna och övriga deltagare av mästerskapet i sommar.

På en presskonferens under FIFA:s kongress i Rwanda meddelade den för dagen omvalde FIFA-presidenten Gianni Infantino att prispengarna för deltagarna i VM 2023 i Nya Zeeland och Australien höjs rejält jämfört med VM 2019 i Frankrike. Något som nyhetsbyrån AP var först att rapportera om.

När USA vann VM 2019, med Megan Rapinoe i spetsen, tilldelades USA:s fotbollsförbund 4 miljoner amerikanska dollar motsvarande drygt 40 miljoner svenska kronor då. Den totala prissumman för hela VM 2019 var 30 miljoner dollar, motsvarande drygt 300 miljoner svenska kronor 2019. Den sistnämnda prissumman fördelades på alla lag i turneringen baserat på prestation.

Nu förväntas summan öka rejält och bli 1.6 miljarder svenska kronor, något som FIFA:s president Gianni Infantino meddelade under FIFA:s kongress i Rwanda under torsdagen. Prissumman ska fördelas till alla deltagande förbunden och sedermera ska en större del än tidigare gå till spelarna menar Infantino. FIFA ska följa upp och märka upp pengar så att spelarna får ta del av en viss procent av pengarna som går till de olika förbunden efter avslutat mästerskap. Prispengen är olika beroende på ländernas prestation i VM. Hur FIFA och Infantino följer upp de respektive nationella förbundens användning av pengarna är ännu inte annonserat.

Den totala summan för VM 2023 i Australien och Nya Zeeland blir 150 miljoner amerikanska dollar att dela på. Länderna i herrarnas fotbolls-VM i Qatar 2022 delade på 440 miljoner amerikanska dollar (drygt 4.65 miljarder svenska kronor).


Bayern Munich - Real Madrid