Foto: Wikimedia

Det lag som kliver in i ett världsmästerskap som regerande mästare brukar ofta ha blickarna på sig lite extra. Detta då många räknar med att laget kommer göra bra ifrån sig på nytt och kanske till och med har möjligheten att försvara sin titel. På damsidan har lagen med ett guld i bagaget ofta presterat mycket bra det följande året och vi har här tittat på hur det gått för de regerande mästarna år för år.

1995: USA
Toppade sin grupp och tog sig sedan till semifinal där man förlorade mot Norge. I bronsmatchen mötte man Kina som man även stötte på i gruppspelet och man vann här den viktiga matchen som gav laget en ny medalj, fast av brons istället för guld.

1999: Norge
Gick genom gruppspelet med full pott och tog sig därmed vidare till slutspelet. Där tog sig laget till kampen om bronset mot Brasilien som slutade mållöst på ordinarie tid. I en straffläggning var det till slut Brasilien som var det starkaste laget som även tog hem bronset.

2003: USA
Vann sin grupp, bland annat efter en 3-1 seger mot Sverige och kunde sedan precis som senast man försvarade sitt guld ta sig till semifinal. Här föll man dock på nytt och i bronsmatchen mot grannarna Kanada kunde man visa att man var det starkare laget och åter ta hem en medalj.

2007: Tyskland
Det tyska landslaget placerade sig högst upp i grupp A och kunde sedan köra igenom slutspelet obesegrade och på så vis försvara sitt guld. Detta är enda gången genom åren som detta skett på damsidan.

2011: Tyskland
På hemmaplan kunde Tyskland återigen vinna sin grupp i grundomgången och härifrån ta sig till slutspelet. I kvartsfinalen väntade det japanska landslaget som lyckades vinna mötet efter ett mål i den 108:e minuten. För första gången missade här de regerande mästarna topp-4.

2015: Japan
Som så många regerande mästare tidigare gick Japan ur gruppspelet som segrare och kunde sedan följa upp detta med att vinna såväl åttondelsfinalen som kvarten och semin. I den stora finalen väntade USA som vann mötet och Japan fick nöja sig med ett silver.

2019: USA
Återstår att se

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Borussia Dortmund - Real Madrid