Foto: Pixabay

Resandet med flyg är idag ett omdiskuterat ämne och vi på VM-fotboll.se vill skapa en guide för hur du kan resa med tåg till Fotbolls-VM i Frankrike. Jag har själv åkt en del tåg genom Europa så hoppas jag kunna uppmuntra fler att göra detsamma, till exempel till damerna Fotbolls-VM i sommar.

Sverige spelar sina matcher i Rennes, Nice & Le Havre. Då första matchen är i Rennes så lägger vi fokus på att resa dit.

Såhär ser reserutten ut till Rennes:
Stockholm-Köpenhamn
Köpenhamn-Hamburg
Hamburg-Karlsruhe
Karlsruhe-Paris
Paris-Rennes

Första steget på resan är att åka med SJ till Köpenhamn. Om du reser från Stockholm ligger priset på denna resa från 195 kr och tar strax över 5 timmar.

Nästa steg är att ta sig från Köpenhamn till Hamburg och denna tur bokas enklast på Bahn.de. Det är det danska tåget DSB som kör mellan städerna, men jag tycker det är enklare att beställa via Deutche Bahn´s hemsida. Den här delen av resan tar lite mer än 5h och kostar drygt 30 euro.

Från Hamburg finns flera olika alternativ att välja mellan, beroende på om priset eller restiden är det viktigaste för sig. Vi har valt att fokusera på den tur som går snabbast.

Du kan här välja att sova över i Hamburg eller så tar du nattåget mot Basel, men hoppar av vid Karlsruhe. Jag skulle rekommendera nattåget även om det blir en kort natt (tåget är framme vid ca kl 5 på morgonen). Biljetten kostar från 50 Euro och resan tar ca 8h. Denna köper du på ÖBB (Österrikiska tågbolaget). Detta blir billigare än att bo på hotell i Hamburg.

På morgonen tar ni franska TGV (höghastighetståget) till Paris som tar ca 3 timmar och kostar från 29 euro.

Väl i Paris så är det byte till resa mot Rennes (dock fortfarande med TGV). Det som du bör tänka på är att du kommer in till Gare de l’Est från Karlsruhe och tåget till Rennes avgår från Gare Montparnasse. Det är dock ganska nära och tar bara någon minut att promenera dit.

Resan till Rennes kostar från 16 Euro och ca 1,5h.

Total restid: 22,5h
Total reskostnad från: 115 Euro

Jag har själv åkt till Paris och med ÖBB mot Basel och det är god standard på dessa tåg. När jag reste med nattåget mot Basel hade jag en egen kupé som var mycket bra. Har dock inte åkt mot Rennes så kan inte uttala mig specifikt om detta. Jag har däremot rest med franska höghastighetståg söderut och det var en riktigt trevlig resa.

Att ta er från Rennes till Nice tar strax över 9h och kostar från 57 Euro. Från Nice till Le Havre tar det sedan ca 9h och kostar från 37 Euro (med byte i Paris).

Då Rennes och Le Havre ligger relativt nära varandra så kan ni med fördel försöka att sikta in er att se Sveriges matcher i dessa städer. Den resa tar ca 5h och kostar från 31 Euro.

Tips när man åker längre sträckor med tåg:

  • Var flexibel när det kommer till dina resedatum, på så sätt kan man få fram riktigt billiga turer
  • Var ute i god tid när du lägger upp din resa, ju närmare inpå resedatumet desto dyrare biljetter
  • I södra Europa är det inte ovanligt att tågen endast tar kontanter, så att växla till sig Euro innan avresa kan underlätta
  • Powerbank till mobilen och gott om mat och dryck till dig själv är prio i packningen
  • Om man är ett större sällskap kan det bli lite krångligt att boka sin resa själv via Bahn.de. Är ni fler än fem personer får ni antingen ta hjälp av en resebyrå eller dela upp er på flera bokningar

Resurser:
Att ta hjälp av Centralens resebyrå i Kalmar med att boka din resa kan göra steget till att välja tåg lite kortare.

Via FB-gruppen Tågsemester kan du få tips på bra reserutter att välja. Här finns över 50 000 resevana medlemmar som mer än gärna hjälper dig.

Om du fortfarande är tveksam till att resa med tåg rekommenderar vi denna artikel av svt.se, som belyser mängden utsläpp som görs när man reser med flyg.

Det finns även möjlighet att räkna på dina egna utsläpp om du åker tåg jämfört med bil, buss och flyg (obs att många tåg i Europa går på diesel och därmed orsakar med utsläpp än svenska tågen). Klicka här för att komma dit.

Bon Voyage!

Artikeln är skriven av:

Anders Granström – Ansvarig utgivare & Sportjournalist
[email protected]
073-9917157

>> Läs mer om mig här


Borussia Dortmund - Real Madrid