Foto: Bildbyrån

Vilka kan gå till fotbolls-VM i Qatar 2022? Nedan går vi igenom samtliga kvalgrupper i Europa för att ge er förutsättningarna inför denna landslagsvecka.

I måndags samlades det svenska herrlandslaget i Solna för att förbereda sig inför det stundande VM-kvalets sista två matcher. Idag reser Sveriges trupp till Georgien och imorgon ställs man mot nationen i Batumi, en livsviktig match för Blågult.

Men förutom ödet i Sveriges grupp, Grupp B, så ska många länders VM-öden avgöras i veckan. I VM-kvalet Europa så är de flera lag som kan avancera till VM, och andra som kan knipa playoff-platser medan vissa kommer att få se VM utan sin nations deltagande.

Förutsättningarna i vissa grupper är tydliga. Nedan ska vi försöka beta ut samtliga förutsättningar för alla grupper i det europeiska VM-kvalet. Endast två europeiska lag är i skrivande stund klara för VM, Tyskland och Danmark.

Förutsättningarna:

Lagen i fet stil är de lag som har möjlighet att kvalificera sig till VM på något sätt.

Grupp A: 

 1. Serbien (7 matcher, 17 poäng)
 2. Portugal (6 matcher, 16 poäng)
 3. Luxemburg (6 matcher, 6 poäng)
 4. Irland (6 matcher, 5 poäng)
 5. Azerbajdzjan (7 matcher, 1 poäng)

Återstående spelschema:

11 november:
Azerbajdzjan – Luxemburg
Irland – Portugal

14 november:
Luxemburg – Irland
Portugal – Serbien

Kommentar:
Från Grupp A så kan endast Portugal och Serbien ta sig vidare. Just nu har Serbien ledningen i gruppen men med en match mer spelad än portugiserna. Om Portugal besegrar Irland på torsdagen så väntar en rejäl rysare i Lissabon på söndag. Vinnaren i mötet mellan Portugal och Serbien då kommer i sådana fall att bli klara för VM. Tvåan når playoff-spel.

Grupp B:

 1. Sverige (6 matcher, 15 poäng)
 2. Spanien (6 matcher, 13 poäng)
 3. Grekland (6 matcher, 9 poäng)
 4. Georgien (7 matcher, 4 poäng)
 5. Kosovo (7 matcher, 4 poäng)

Återstående spelschema:

11 november:
Georgien – Sverige
Grekland – Spanien

14 november:
Grekland – Kosovo
Spanien – Sverige

Kommentar:
Naturligtvis den mest spännande gruppen utifrån gulblå ögon. Sverige har allt i egna händer. Med seger mot Georgien och minst en poäng mot Spanien så är Sverige helt klart för VM 2022. Men det kan också bli färdigt tidigare. Om Sverige besegrar Georgien samtidigt som Spanien förlorar eller spelar oavgjort i Grekland så är biffen klar. Men om Spanien i sin tur besegrar Grekland och sedan Sverige i Sevilla så är det spanjorerna som blir VM-klara. Grekland har också en minimal möjlighet att nå avancemang via playoff. För det krävs dubbla segrar mot Spanien och Kosovo samt att Spanien ska tappa poäng mot Sverige i den sista omgången.

Grupp C:

 1. Italien (6 matcher, 14 poäng)
 2. Schweiz (6 matcher, 14 poäng)
 3. Bulgarien (7 matcher, 8 poäng)
 4. Nordirland (6 matcher, 5 poäng)
 5. Litauen (7 matcher, 3 poäng)

Återstående spelschema:

12 november:
Nordirland – Litauen
Italien – Schweiz

15 november:
Nordirland – Italien
Schweiz – Bulgarien

Kommentar:
Grupp C kan i stort sett avgöras redan på fredag, då de enda två VM-kandidaterna Schweiz och Italien kommer att ställas mot varandra i Rom. Länderna står på samma poäng inför ödesmatchen men Italien är i toppen på grund av bättre målskillnad. Skulle lagen kryssa i Rom så har Italien fortfarande saken i egna händer, detsamma gäller vid italiensk vinst. Om Schweiz däremot vinner i Rom så sitter man i förarsätet när VM-platsen kan bärgas i Luzern på måndag.

Grupp D:

 1. Frankrike (6 matcher, 12 poäng)
 2. Ukraina (7 matcher, 9 poäng)
 3. Finland (6 matcher, 8 poäng)
 4. Bosnien & Hercegovina (6 matcher, 7 poäng)
 5. Kazakstan (7 matcher, 3 poäng)

Återstående spelschema:

13 november:
Bosnien & Hercegovina – Finland
Frankrike – Kazakstan

16 november:
Finland – Frankrike
Bosnien & Hercegovina – Ukraina

Kommentar:
Här är Frankrike naturligtvis stora favoriter till att behålla förstaplatsen. De regerande världsmästarna behöver ”bara” slå Kazakstan hemma på lördag för att knipa VM-platsen. Men bakom Frankrike så är det ett rejält getingbo. Ukraina, Finland och Bosnien & Hercegovina kan nå direktplatsen, men då ska Frankrike förlora mot Kazakstan till att börja med. Men om länderna istället tar sikte på playoff-platsen, så finns det lite att hämta. Finland och Bosnien & Hercegovina möts i Zenica på lördag och där kan mycket avgöras. Det vinnande laget kan om något haka av det andra. Finland avslutar tufft mot Frankrike på hemmaplan på tisdag, men ett Frankrike som då kan vara klart för VM redan. Bosnien & Hercegovina sitter med två hemmamatcher och kan inkassera sex poäng mot konkurrenterna för att nå playoff. Ukraina har endast en återstående match, just den i Bosnien den 16 november.

Grupp E:

 1. Belgien (6 matcher, 16 poäng)
 2. Tjeckien (7 matcher, 11 poäng)
 3. Wales (6 matcher, 11 poäng)
 4.  Estland (6 matcher, 4 poäng)
 5. Belarus (7 matcher, 3 poäng)

Återstående spelschema:

13 november:
Belgien – Estland
Wales – Belarus

16 november:
Wales – Belgien
Tjeckien – Estland

Kommentar:
”Världsettan” Belgien är i stort sett klara för VM. De har åtminstone nått minst en playoffplats i gruppen. Med fem poängs försprång och hemmamatch mot Estland i nästkommande match gör oddsen goda för belgiskt avancemang. Wales kan DOCK vid två raka segrar och belgisk förlust mot Estland ta över förstaplatsen. Men annars så tar vi sikte kriget om andraplatsen. Tjeckien har den nu, med en match mer spelad än Wales och på samma poäng. Om Wales planenligt besegrar Belarus på hemmaplan så har man 14 poäng. Det gör att allt kan avgöras i den sista omgången. Om Tjeckien då vinner mot Estland samtidigt som Wales förlorar mot Belgien så står båda länderna på 14 poäng, och då avgörs det på målskillnad. Just nu är Tjeckien på två fler plusmål än Wales, men det kan förändras redan till helgen.

Grupp F:

 1. Danmark (8 matcher, 24 poäng)
 2. Skottland (8 matcher, 17 poäng)
 3. Israel (8 matcher, 13 poäng)
 4. Österrike (8 matcher, 10 poäng)
 5. Färöarna (8 matcher, 4 poäng)
 6. Moldavien (8 matcher, 1 poäng)

Återstående spelschema:

12 november:
Moldavien – Skottland
Danmark – Färöarna
Österrike – Israel

15 november:
Israel – Färöarna
Skottland – Danmark
Österrike – Moldavien

Kommentar:
Det danska tåget har varit ostoppbart i VM-kvalet. Full pott efter åtta segrar vilket gör att Danmark är klara för VM redan. Men bakom de överlägsna danskarna så är det pyttelite mer ovisst. Skottland har fyra poäng till godo till Israel. Det räcker med skotsk vinst i Moldavien för att säkra en playoffplats till VM. Israel behöver i sin tur vinna mot Österrike på bortaplan samt mot Färöarna hemma samtidigt som man hoppas på att Skottland tappar samtliga poäng. Skottarna helt klart favoriter till playoff-platsen i denna grupp.

Grupp G:

 1. Nederländerna (8 matcher, 19 poäng)
 2. Norge (8 matcher, 17 poäng)
 3. Turkiet (8 matcher, 15 poäng)
 4. Montenegro (8 matcher, 11 poäng)
 5. Lettland (8 matcher, 5 poäng)
 6. Gibraltar (8 matcher, 0 poäng)

Återstående spelschema:

13 november:
Norge – Lettland
Turkiet – Gibraltar
Montenegro – Nederländerna

16 november:
Gibraltar – Lettland
Montenegro – Turkiet
Nederländerna – Norge

Kommentar:
Hallå getingbo! De tre lagen med chans på direktplatsen (Norge, Nederländerna, Turkiet) går in matchen på lördag med favoritskapet. Om vi leker med tanken att samtliga favoriter tar tre poäng i de matcherna så ser förutsättningarna ut som följer: Nederländerna på 23 poäng, Norge på 20 poäng och Turkiet på 18 poäng. Nederländerna blir i stort sett klara vid seger då man har en målskillnad på 14 plusmål före Norge i skrivande stund. Så om Nederländerna vinner mot Montenegro så räcker det med åtminstone en poäng mot Norge för garanterad gruppseger i den sista omgången, men det kan vara praktiskt klart innan.

Turkiet får hoppas på norsk förlust mot Lettland eller Nederländerna. Om Turkiet då i sin tur tar sex poäng så går man om Norge på andraplatsen och kan därmed säkra en playoffplats. Direktplatsen är dock långt borta för turkarna. Montenegro kan nå VM via playoff. Men då ska ett smärre mirakel äga rum där Montenegro då ska vinna sina två matcher samtidigt som Turkiet och Norge förlorar sina båda matcher.

Grupp H:

 1. Ryssland (8 matcher, 19 poäng)
 2. Kroatien (8 matcher, 17 poäng)
 3. Slovakien (8 matcher, 10 poäng)
 4. Slovenien (8 matcher, 10 poäng)
 5. Malta (8 matcher, 5 poäng)
 6. Cypern (8 matcher, 5 poäng)

Återstående spelschema:

11 november:
Ryssland – Cypern
Malta – Kroatien
Slovakien – Slovenien

14 november:
Malta – Slovakien
Slovenien – Cypern
Kroatien – Ryssland

Kommentar:
Från Grupp H så har Ryssland och Kroatien säkrat minst en playoffplats till VM. Men för de båda lagen så finns det nog endast en sak i tankarna nu: direktplatsen. Ryssland finns i förarsätet än så länge men en rysaromgång väntar i den tionde och sista matchen. Om Ryssland besegrar Cypern på hemmaplan på torsdag så leder de gruppen på 22 poäng. Om Kroatien i sin tur vinner mot Malta borta så har de 20 poäng. När länderna sedan ska mötas i slutomgången så räcker det med kryss för Ryssland medan Kroatien behöver vinna i Split för att nå direktavancemang till VM. Men gruppen kan naturligtvis avgöras innan dess, då mycket kan ske i den nionde omgången.

Grupp I:

 1. England (8 matcher, 20 poäng)
 2. Polen (8 matcher, 17 poäng)
 3. Albanien (8 matcher, 15 poäng)
 4. Ungern (8 matcher, 11 poäng)
 5. Andorra (8 matcher, 6 poäng)
 6. San Marino (8 matcher, 0 poäng)

Återstående spelschema:

12 november:
Andorra – Polen
Ungern – San Marino
England – Albanien

15 november:
San Marino – England
Albanien – Andorra
Polen – Ungern

Kommentar:
England kommer med väldigt stor sannolikhet att bli klara för VM. Med tre poängs försprång, fyra plusmål gentemot Polen samt San Marino i den avslutande matchen så får engelsmännen ses som favoriter till direktplatsen åtminstone. Men Polen har alla chanser i världen att ta sex poäng i sina matcher för att störa England. Men då krävs nog en albansk skräll på Wembley på fredag. Albanien ja, de har också chansen att nå VM, men får nog sikta in sig på playoffplatsen först och främst. Om Albanien lyckas vinna mot England borta så ökar naturligtvis chansen. Andorra hemma bör vara tre albanska poäng, men Albanien kommer få snegla mot de andra lagens resultat då man är beroende av att de ska gå vägen.

Grupp J:

 1. Tyskland (8 matcher, 21 poäng)
 2. Rumänien (8 matcher, 13 poäng)
 3. Nordmakedonien (8 matcher, 12 poäng)
 4. Armenien (8 matcher, 12 poäng)
 5. Island (8 matcher, 8 poäng)
 6. Liechtenstein (8 matcher, 1 poäng)

Återstående spelschema:

11 november:
Armenien – Nordmakedonien
Rumänien – Island
Tyskland – Liechtenstein

14 november:
Liechtenstein – Rumänien
Armenien – Tyskland
Nordmakedonien – Island

Kommentar:
Tyskland är klara för VM sedan förra samlingen och kan slappna av inför slutomgångarna. Men bakom de tyska laget så finns det hela fyra lag som har en teoretisk chans på en playoffplats. Rumänien får anses ha bäst chans på den med sin andraplats. Armenien och Nordmakedonien spelar om vem som blir den största utmanaren på torsdag. Rumänien har alltså allt i egna händer, seger mot Island och seger mot Liechtenstein innebär att rumänerna tar playoffplatsen. Men vid förlust i någon av matcherna så har Armenien och Nordmakedonien sina chanser beroende på deras respektive resultat. Till och med Island har en teoretisk chans att nå playoff, men den är mycket liten. Islänningarna är i behov av sex poäng och ett oavgjort resultat mellan Armenien och Nordmakedonien samtidigt som Rumänien förlorar mot Liechtenstein och Armenien förlorar mot Tyskland.


Borussia Dortmund - Real Madrid