Om exakt en vecka så sker lottningen utav grupperna till fotbolls VM 2018. Det spekuleras redan nu om vilka möjliga motstånd som Sverige kan väntas att få och vilka lag som man helst vill undvika. Dock är det enbart slumpen som styr över gruppernas utformning – men regeln om ett maximalt antal europeiska lag öppnar samtidigt upp för att kunna slippa de tyngsta motstånden.

Lagen är sedan tidigare indelade i 4 seedningsgrupper om åtta lag utifrån sin placering på världsrankingen. Detta med undantag för värdnationen Ryssland som automatiskt hamnar i den första gruppen tillsammans med de 7 högst rankade lagen. Ryssland kommer dessutom automatiskt att hamna i VM-grupp A och därmed spela den inledande matchen i mästerskapet.

Under lottningens gång kommer man först och främst att placera ut de lag som befinner sig i seedningsgrupp 1 i de åtta VM-grupperna. Därefter går man vidare till seedningsgrupp 2 följt utav grupp 3 och 4. Lagen lottas i en slumpad ordning och den enda begränsningen som finns för gruppernas utformning är att det inte får vara mer än två europeiska lag i en och samma grupp. För övriga kontinenter får det enbart vara ett lag i vardera grupp.

Grupperna fylls ut i bokstavsordning, vilket innebär att det första laget som dras ur en utav seedningsgrupperna hamnar i grupp A, så länge det inte blir någon geografisk krock. I FIFA:s informativa video nedan får du olika möjliga scenarion förklarade.

Såhär ser seedningsgrupperna ut för VM-lottningen:

Seedningsgrupp 1
Ryssland, Tyskland, Brasilien, Portugal, Argentina, Belgien, Polen och Frankrike

Seedningsgrupp 2
Spanien, Schweiz, England, Colombia, Mexiko, Uruguay, Kroatien och Peru

Seedningsgrupp 3
Costa Rica, Tunisien, Egypten, Senegal, Iran, Sverige, Island och Danmark

Seedningsgrupp 4
Nigeria, Japan, Marocko, Panama, Sydkorea, Saudiarabien, Australien och Serbien

I pott 1 finns det sex europeiska lag och i pott 2 finns det fyra europeiska lag. Detta betyder att det finns en möjlighet att en eller flera VM-grupper blir fyllda på europeiska lag redan efter att pott 2 har lottats, vilket innebär att Sverige som ligger i pott 3 inte kan lottas in i dessa grupper. På så sätt finns det en liten chans att slippa undan tuffa motståndare såsom Spanien, Portugal eller regerande världsmästarna Tyskland.

Lottningen kommer att ske klockan 16:00 svensk tid och går att följa live i C More och på Sportkanalen.


Borussia Dortmund - Real Madrid