Foto: Bildbyrån

Årets världsmästerskap är ett evenemang som miljontals svenska kommer att följa under de kommande veckorna. På tv så är det SVT och TV4 som kommer att dela på mästerskapet, där hälften utav matcherna visas i respektive kanal. men för den som inte har möjligheten att sitta bänkad finns det en mängd andra möjligheter att följa matcherna på. I den här artikeln har vi summerat allt som du vill veta kring detta.

Streama matcherna ifrån VM

Att streama tv-sändningar i telefonen och surfplattan ger dig möjligheten att följa det som händer även när du är på språng. De matcher som SVT visar kommer även att streamas via deras plattform SVT Play. Tjänsten är helt gratis och kräver inte att du registrerar något konto för att nyttja. Har du inte möjligheten att se matchen i samband med att den spelas, kan du streama den i upp till 180 dagar efter att VM är över. På så sätt kan du se tillbaka på VM-mötena året ut.

TV4 streamar vanligtvis sina tv-program på TV4 Play, men matcherna ifrån fotbolls VM kommer däremot inte att sändas här. Istället är det TV4-ägda C More som fått rättigheterna till deras matcher och för att kunna se dessa krävs det då ett konto hos dem. Deras konton finns i fyra olika nivåer, där det krävs något utav paketen C More TV4, C More Mycket Sport eller C More All Sport för att kunna följa VM. Alla matcher som spelas i VM, såväl de som sänds utav TV4 som de som visas utav SVT kommer att finnas hos C More. För att kunna se matcherna i efterhand och utan reklam krävs något utav de större paketen.

De aktuella priserna för C More är:
C More TV4 kostar 139:-/månad (se matcherna live med reklam)
C More Mycket Sport kostar 199:-/månad (se matcherna live utan reklam. Alla möten går att streama i 48 timmar)
C More All Sport kostar 349:-/månad (se matcherna live utan reklam. Alla möten går att streama i 48 timmar)

Oavsett vilket paket du väljer att teckna upp dig för hos C More, så finns det inga bindningstider, utan du kan när som helst säga upp ditt konto. På så sätt kan du avsluta ditt medlemskap efter att mästerskapet är över som du så skulle önska. I alla dessa paket ingår även tillgång till C Mores övriga utbud i form utav filmer och serier.

Både SVT Play och C More har appar som du kan ladda ner i appstore till såväl Android som Iphone, allt för att din tittarupplevelse ska bli så smidig som möjligt.

Andra sätt att följa mästerskapet på

Om du inte har möjligheten att titta på en match går det bra att lyssna på Radiosportens direktrapporteringar, som sker under samtliga 64 VM-möten. Precis som tv-kanalerna kommer de att ha för- och eftersnack i direkt anslutning till matcherna,för att du som lyssnare ska få så bra information kring matchen som möjligt.

De flesta större nyhetssajterna på nätet kommer dessutom på olika sätt att rapportera ifrån matcherna, så att du kan hålla sig ajour med det som sker. Till exempel kan det förekomma livefeeds, där man i text rapporterar kring det som händer på plan. FIFA kommer bland annat att ha en sådan uppdatering på sin hemsida.

Följ fotbolls VM utomlands

Om du befinner dig på semester, så behöver detta inte hindra dig från att följa Sveriges resa genom mästerskapet. Dock finns det vissa begränsningar när det kommer till de medier som går att nyttja här hemma.

SVT Play:s sändningar utav fotbolls-VM är endast tillgängliga för de som befinner sig på svensk mark. C Mores tjänster fungerar däremot bra att använda om du befinner dig inom EU, samt i Norge, Island och Liechtenstein. Dock krävs det att du aktiverar ditt konto innan du åker hemifrån för att undvika komplikationer. Ska du däremot resa längre bort så är inte tjänsten möjlig att nyttja.

Inte heller Sveriges Radio kommer gå att lyssna på live om du befinner dig utanför Sveriges gränser. Anledningen till detta har att göra med regler ifrån FIFA:s håll, där det endast är utvalda medier som får förmedla direktsändningar i världens olika regioner. Skulle du försöka starta en sändning ifrån Sveriges Radios hemsida under matchens gång kommer ditt IP-nummer att bli geoblockat. Dock fungerar det att lyssna på sändningarna i efterhand.


Atletico Madrid - Borussia Dortmund