Schweiz tog en viktig seger i Grupp A efter att man besegrat Filippinerna med 0-2 i Dunedin. Ramona Bachmann satte 0-1-målet på straff innan Seraina Piubel fastställde slutresultatet i andra halvlek.

Under fredagsmorgonen drabbade Schweiz och Filippinerna samman i Grupp A, den grupp som igår fick se Nya Zeeland besegra Norge med 1-0. Till fredagen var Schweiz favoriter och ganska stora sådana och pallade för trycket. Även Filippinerna pallade för trycket inledningsvis när det gällde att hålla Schweiz storspelare borta från målchanser men när första halvlek såg ut att sluta mållös så tilldelades Schweiz en straff. Fram från elva meter stegade svenskbekantingen Ramona Bachmann, med idel säsonger i både Umeå IK och FC Rosengård, fram och frälste Schweiz med en säker straff till 0-1.

I andra halvlek fortsatte Schweiz att trumma på och man gjorde det övertygande när Filippinerna gärna ville spela bakom boll, något som lät Schweiz ha en del boll. Och då kom också det utökande ledningsmålet. Efter ett fint anfall på vänsterkanten så fick både en och två schweiziskor avsluta i straffområdet innan Seraina Piubel slutligen kunde överlista Olivia McDaniel i det filippinska målet till 0-2 för Schweiz.

VM-debutanterna Filippinerna försökte verkligen komma upp i banan under sista kvarten lite drygt för att skapa chanser för reducering i första hand men Schweiz var starka bakåt och såg trygga ut i det defensiva. Filippinerna fick inte hål på Schweiz och fick istället se nationens VM-premiär sluta i förlust med 0-2.

På förhand har det pratats om den jämna Grupp A där Norge, Nya Zeeland och Schweiz ska tampas om slutspelsplatserna. Med en schweizisk seger idag går det åtminstone inte att klaga på starten där man leder gruppen efter en omgång med lika många poäng som Nya Zeeland. På tisdag kan en ödesmatch för Norge vänta när man möter just Schweiz i Hamilton.

Filippinerna – Schweiz, 0-2 (0-1)

’45 0-1 Ramona Bachmann (str)
’64 0-2 Seraina Piubel

Återstående spelschema i Grupp A

Tisdag 25 juli:
Nya Zeeland – Filippinerna
07:30

Norge – Schweiz
10:00

Söndag 30 juli:
Schweiz – Nya Zeeland
09:00

Norge – Filippinerna
09:00


Borussia Dortmund - Real Madrid