Foto: Bildbyrån

Hälften utav VM-nationerna har nu fått se sig utslagna ur turneringen. För en del lag var ett uteblivet avancemang ingen större överraskning, medans det för en del stornationer kom som en chock.

Vi har tittat på hur lagen seedades inför lottningen till VM och där ser man att majoriteten utav de avancerade lagen återfanns i skålarna med de bäst rankade lagen. Att just dessa lag skulle ta sig vidare kom nog inte som någon större förvåning, men samtidigt är det inte ovanligt att någon eller några utav topp-nationerna faller i turneringens första halva. Detta fick till exempel Polen känna på, som seedades bland de bästa lagen i turneringen och ändå missade avancemang. Likaså Tyskland som kom till VM för att försvara guldet, men föll totalt i den sista gruppspelsmatchen och slutade sist i sin grupp.

Här ser ni seedningen inför VM, där de fetmarkerade lagen tog sig vidare:
Skål 1: Ryssland, Tyskland, Brasilien, Portugal, Argentina, Belgien, Polen och Frankrike
Skål 2: Spanien, Schweiz, England, Colombia, Mexiko, Uruguay, Kroatien och Peru
Skål 3: Costa Rica, Tunisien, Egypten, Senegal, Iran, Sverige, Island och Danmark
Skål 4: Nigeria, Japan, Marocko, Panama, Sydkorea, Saudiarabien, Australien och Serbien

På samma vis går många utav de lägre rankade lagen in i turneringen med ett öppet sinne och i vissa fall en tanke om att man inte kommer att ta sig längre än till just gruppspelet. Dock kan det hända att just dessa lag visar framfötterna lite extra och därmed lyckas ta sig betydligt längre än vad andra kunnat tro. Det lägst rankade laget som tagit sig till åttondelsfinal i år är Japan, som med plats 61 på världsrankingen vid lottningen hamnade i seedningsgrupp 4.

Detsamma gäller för de nationer som gör premiär i turneringen. I år var det Island och Panama som gjorde VM-debut och oturligt nog lyckades ingen utav nationerna ta sig vidare. Dock var Island ändå med i kampen om gruppens andraplats in i det sista.

Hur såg det ut vid tidigare turneringar?
Vid tidigare VM var det endast den första potten som innehöll seedade lag, då övriga potter delades in utifrån geografisk placering utav lagen. År 2014 tog sig alla lag förutom topp-rankade Spanien vidare till slutspelet. 2010 använde man samma metod och här missade värdnationen Sydafrika och fjärderankade Italien ett slutspel. 2006 tog sig alla seedade lag till åttondelsfinal.

Sofie Hansson


Borussia Dortmund - Real Madrid