Colombia tog en imponerande seger mot toppnationen Tyskland. Ett sent segermål i den 97:e matchminuten (!) avgjorde toppmatchen i Grupp H. Nu är Colombia nära åttondelsfinal.

Under söndagsförmiddagen ställdes Colombia och Tyskland mot varandra i toppen av Grupp H. Tyskland, med sin historik som toppnation, gick in som ganska stora favoriter till matchen även om Colombia varit en av Sydamerikas absoluta toppnationer på senare år. Den första halvleken slutade mållöst där Tyskland hade de bästa chanserna men utan att nå resultat på måltavlan.

I andra halvlek kom en tysk kalldusch när Real Madrid-talangen Linda Caicedo tog allt i egna händer och gav Colombia ledningen med ett otroligt vackert mål där hon borrade in bollen i bortre krysset. Caicedo trollade sig först förbi två tyskor i straffområdet innan hon kom till det fantastiska avslutet till 0-1.

Det var två fysiska lag på banan där framför allt Colombia alltid höll sig nära gränsen och domaren från Honduras fick sätta en hög ribba. Tyskland hade ett ramstarkt colombianskt försvar emot sig i jakten på en kvittering men man lyckades ofta hitta igenom till lite målchanser och ju längre halvleken led, desto närmare kändes Tyskland ett kvitteringsmål.

Efter att målskytten Linda Caicedo fick möjligheten att punktera matchen i slutminuterna men missade så kom det tyska läget. Lena Oberdorf sprang sig fri och när hon skulle runda målvakten så satsade den colombianska målvakten på kropp och fällde Oberdorf i straffområdet och Tyskland fick en solklar straff. Alexandra Popp klev fram från elva meter och stjärnan satte bollen mitt i målet till 1-1.

Den viktiga kvitteringen från Tyskland med minuten kvar av ordinarie matchtid innebar också att man kunde gå för segern, något man visade med att hämta bollen och springa mot mittpunkten direkt efter Popps mål.

När det kändes som att Tyskland skulle gå för segern så kom istället en otrolig avslutning på matchen. I den sjätte och sista tilläggsminuten fick Colombia en hörna från höger. Den perfekt slagna hörnan hamnade hos Manuela Vanegas som stod helt fri centralt i straffområdet och nickade in 1-2-målet för Colombia till otroliga scener i Sydney.

Colombias mål kom i allra sista stund och Tyskland hann aldrig hitta en slutforcering för ett kvitteringsmål. Colombia tog en sensationell seger i detta fotbolls-VM med 1-2 mot stora starka Tyskland. Colombia leder nu Grupp H med sex poäng före Tyskland och Marocko på tre poäng. I sista omgången väntar ett möte mellan Colombia och Marocko om viktiga poäng medan Tyskland ställs mot Sydkorea.

Tyskland – Colombia, 1-2 (0-0)

’53 0-1 Linda Caicedo
’89 1-1 Alexandra Popp (straff)
’90+7 1-2 Manuela Vanegas


Borussia Dortmund - Real Madrid