Dam-VM 2023 spelas i Australien och Nya Zeeland i juli och augusti. I de 32 VM-lagen finns det några spelare som sticker ut på ett eller annat sätt. Nedan listar vi några spelare att hålla ett extra öga på i sommarens stora mästerskap.

Notera att spelarna som listas nedan inte nödvändigtvis är de bästa spelarna i varje lag, utan de kan sticka ut på olika sätt. Namnen är dessutom utvalda utifrån ett personligt tycke och inget annat.

Grupp A

Nya Zeeland

Hannah Wilkinson, Melbourne City
Ria Percival, Tottenham Hotspur
Ali Riley, Angel City

Schweiz

Alisha Lehmann, Aston Villa
Ramona Bachmann, PSG
Ana-Maria Crnogorcevic, FC Barcelona

Norge

Caroline Graham Hansen, FC Barcelona
Ada Hegerberg, Lyon
Guro Reiten, Chelsea

Filippinerna

Hali Long, Kaya-Iloilo
Sarina Bolden, Western Sydney
Carleigh Frilles, Blacktown Spartans

Kommentar:
En ganska intressant grupp på förhand. Hemmanationen Nya Zeeland ska med sin erfarna och väldigt rutinerade stomme sikta på slutspel med nyckelspelarna ovan. Lyser erfarenhet om dessa spelare, och de är nyckelspelare utan tvekan. I Schweiz då? Jo, där är nästan förbundskapten Inka Grings (en av Europas bästa målskyttar genom tiderna) den största stjärnan tillsammans med Ramona Bachmann. Men där finns också Barcelonas Ana-Maria Crnogorcevic tillsammans med sociala medier-kändisen Alisha Lehmann. Schweiz har en bred trupp och kan även annonsera Arsenal-mittfältaren Lia Wälti som en viktig spelare. Norge har den spetsigaste och bredaste truppen i denna grupp och med både bredd och spets kan absolut norskorna utmana om medalj i mästerskapet. Med Ada Hegerberg tillbaka i landslaget så har man dessutom en målskytt, där Graham Hansen och Guro Reiten bland flera kan mata fram bollar. I Filippinerna kryllar det inte av stora namn direkt men det är en ganska spännande trupp med nästan idel spelare födda i USA eller i Europa, för att sammansvetsas till ett filippinskt landslag. Hali Long är en ledare som spelar i den inhemska ligan och blir viktig i försvaret, framåt ska Bolden och Frilles turas om med målskyttet.

Grupp B

Australien

Sam Kerr, Chelsea
Ellie Carpenter, Lyon
Steph Catley, Arsenal

Kanada

Christine Sinclair, Portland Thorns
Kadeisha Buchanan, Chelsea
Ashley Lawrence, PSG

Nigeria

Asisat Oshoala, FC Barcelona
Chiamaka Nnadozie, Paris FC
Rasheedat Ajibade, Atletico Madrid

Irland

Katie McCabe, Arsenal
Denise O’Sullivan, North Carolian Courage
Courtney Brosnan, Everton

Kommentar:
Tony Gustavsson basar över ett starkt australiensiskt landslag som har stora förväntningar (kanske mest förhoppningar) på sig inför hemma-VM. Men ur den breda australiensiska truppen går det absolut att dra fram det stora triumfkortet i en av världens bästa spelare i Sam Kerr. Finns även lite svenskkoppling med fem spelare i svenska klubbar men annars bör absolut försvararen Steph Catley nämnas samt Ellie Carpenter nämnas som nyckelspelare för Australien. De regerande olympiska mästarna Kanada kommer till spel med sin fortsatt erfarna och starka trupp. Först i ledet? Världens bästa målskytt genom tiderna i landslagssammanhang (alla kategorier): Christine Sinclair. 190 baljor har Sinclair gjort och 40-åringen siktar på fler när Kanada fortsätter jaga medaljer. Mittfältaren Jessie Fleming också en supernyckel för Bev Priestmans landslag men försvarsduon Buchanan och Lawrence bidrar med något extra i försvarslinjen. Saknas gör dock Janine Beckie. I Nigeria så finns det offensiv kraft i både Oshoala och Ajibade och med en väldigt spännande målvakt i Nnadozie där bak kan kanske Nigeria skrälla lite i gruppen. Barcelona-forwarden Asisat Oshoala var Champions League-mästarnas bästa målskytt den föregående säsongen vilket vittnar om kvaliteten. Irland har sin offensiva kraft i mittfältarna McCabe och O’Sullivan där dock den sistnämnde fick problem i genrepet och där situationen är lite oklar i skrivande stund. Irland saknar bredden förutom på målvaktssidan faktiskt, där Everton-målvakten Brosnan ser ut att gå före övriga konkurrenter om den sista utposten.

Grupp C

Costa Rica

Raquel Rodriguez, Portland Thorns
Melissa Herrera, Bordeuax
Katherine Alvarado, Saprissa

Japan

Saki Kumagai, Bayern München
Maika Hamano, Hammarby IF
Yui Hasegawa, Manchester City

Spanien

Irene Paredes, FC Barcelona
Alexia Putellas, FC Barcelona
Aitana Bonmati, FC Barcelona

Zambia

Racheal Kundananji, Madrid CFF
Grace Chanda, Madrid CFF
Barbra Banda, Shanghai Shengli

Kommentar:
I Costa Ricas trupp finns det inte speciellt många välkända namn. Hänföraren Katherine Alvarado får med sin mittfältsplats och kaptensbindel jämföras lite med herrlandslagets motsvarigheter i Celso Borges och Bryan Ruiz. I övrigt finns den offensiva mittfältaren Raquel Rodriguez i laget, som är en väldigt bra spelare i sammanhanget tillsammans med Melissa Herrera, annars en tunn trupp. Japan har en desto bredare trupp där mittbacken Kumagai och mittfältaren Hasegawa är navet. Bland alla offensivt skickliga spelare kan möjligen Hammarbys supertalang Maika Hamano visa framfötterna. Om Hamano får speltid får ni vara försiktiga så ni inte sätter morgonkaffet i halsen när 19-åringen trollar. I förhandsfavoriterna är det ytterst svårt att välja ut de tre bästa spelarna. De två första är givna i mittbacken Irene Paredes och världens bästa damfotbollsspelare Alexia Putellas. Sedan bör ni hålla ett extra öga på fötterna hos mittfältaren Aitana Bonmati, som är något alldeles extra. Barcelona-trion utgör en centrallinje som kan ge Spanien ett VM-guld. Hos Zambia finns en forwardsduo som är exceptionellt viktig där framför allt Racheal Kundananjis näsa för mål är viktig, hon slutade tvåa i skytteligan i den spanska högstaligan under föregående säsong. Men den största och kanske mest unika zambiska stjärnan är Barbra Banda. Med en för hög testosteron-nivå fick Banda inte spela de afrikanska mästerskapen senast men tillåts nu alltså att spela VM, där hennes fysiska förmåga och målskytte sticker ut. Banda gjorde exempelvis två hattrick under OS 2021. Full fart framåt för Zambia med andra ord.

Grupp D

Kina

Li Mengwen, PSG
Wang Shuang, Racing Louisville
Wang Shanshan, Wuhan Jianghan University

Danmark

Pernille Harder, Chelsea
Signe Bruun, Lyon
Sofie Svava, Real Madrid

England

Ella Toone, Manchester United
Georgia Stanway, Bayern München
Keira Walsh, FC Barcelona

Haiti

Melchie Dumornay, Reims
Batcheba Louis, Fleury
Nerilia Mondesir, Montpellier

Kommentar:
När det gäller Kina så har man tappat lite av stinget under de senaste tio åren trots att man ändå har en ganska bra bredd, där man dock saknar spetsen. Försvararen Li Mengwen tillhör topplaget Paris Saint-Germain och framåt ska Wang Shuang och Wang Shanshan stå för målskyttet. I Danmark så är fortsatt Pernille Harder den stora stjärnan och nyckelspelaren. För att Lars Söndergaard ska få ut max av detta Danmark så kan det vara en bra idé att spela sina bästa målskyttar i både Harder och Signe Bruun, något som dock inte brukar vara fallet. Ytterbacken Sofie Svava är dessutom spännande i en trupp där erfarenheten från Simone Boye (Hammarby) och Sanne Troelsgaard också är viktig. När man pratar om europamästarna England pratar man ofta om tappen av Ellen White, Leah Willliamson, Beth Mead, Fran Kirby bland flera. I deras frånvaro blir det centrala mittfältet med Keira Walsh, Ella Toone och Georgia Stanway viktigt för att behålla tryggheten i ett ovisst engelskt lag. Haiti är influerade av den franska ligan vilket är intressant, där bland annat trion ovan har visat upp sig från en bra sida och detta även i landslaget.

Grupp E

Nederländerna

Lieke Martens, PSG
Dominique Janssen, VfL Wolfsburg
Sherida Spitse, Ajax

Portugal

Jessica Silva, Benfica
Diana Silva, Sporting Lissabon
Tatiana Pinto, Levante

USA

Alex Morgan, San Diego Wave
Megan Rapinoe, OL Reign
Lindsey Horan, Lyon

Vietnam

Huynh Hyu, Länk Vilaverdense
Nguyen Thi Tuyet Dung, Phong Phu Ha Nam
Pham Hai Yen, Hanoi

Kommentar:
Nederländerna saknar superstjärnan Vivianne Miedema i truppen och hon ersätter man inte bara rakt av men Lieke Martens med flera behöver höja sig för att göra mästerskapet minnesvärt för Holland. Mittbacken Dominique Janssen spelar i ett av världens bästa klubblag och är superviktig, detsamma gäller den erfarne lagkaptenen Sherida Spitse. Portugal har lite frejdighet där fram med duon Silva (Jessica och Diana) men där Levantes mittfältsankare Tatiana Pinto kanske är navet i detta ovissa portugisiska landslag. USA går in i en VM-turnering utan att vara första favoriter, vilket är mycket ovanligt. Men visst har amerikanskorna ett bra lag fortsatt. Lindsey Horan och Alex Morgan är superviktiga för sitt USA på planen, Megan Rapinoe har tappat stjärnglansen just på plan men har fortsatt en viktig roll utanför densamma med sin ställning för damfotbollen i hela världen och inte minst i USA. Finns annars världsklass på alla positioner i laget med Sophia Smith som en personlig favorit. När det gäller Vietnam så är vetskapen inte hundraprocentig men med asiatiska mästerskapen färsk i minnet så måste spelfördelaren Tuyet Dung lyftas fram tillsammans med forwardsduon Hyu och Hai Yen.

Grupp F

Brasilien

Marta, Orlando Pride
Debinha, Kansas City Current
Kerolin, North Carolina Courage

Frankrike

Grace Geyoro, PSG
Wendie Renard, Lyon
Kadidiatou Diani, PSG

Jamaica

Khadija Shaw, Manchester City
Jody Brown, Florida State Seminoles
Rebecca Spencer, Tottenham Hotspur

Panama

Marta Cox, Pachuca
Deysiré Salazar, Tauro
Natalia Mills, Ajaluense

Kommentar:
Pia Sundhage och hennes Brasilien går in med en ganska oviss framtid i detta VM men visst finns 37-årige Marta i truppen, denna fotbollsdrottning som fortsatt är så viktig för brasiliansk damfotboll och världsfotbollen även om hon gör sitt sista världsmästerskap. Så se till att njut av att se Marta en sista gång på den största scenen. Där finns också superstjärnan Debinha men annars inte jättemycket mer gällande de stora namnen, även om Kerolin är en mångsidig och skicklig mittfältare. I Frankrike så kan det radas upp, där fransyskorna är fortsatt intressanta på klubblagsnivå om inte annat. Grace Geyoro är mittfältsankaret, Wendie Renard är den stora ledaren i mittförsvare och så finns Kadidiatou Diani som ska göra det i de främre leden. Världsstjärnor alla tre. Frankrike leds av Hervé Renard som har gjort succé i herrfotbollen med bland annat Saudiarabien (VM 2022) samt med guld i afrikanska mästerskapen med både Zambia och Elfenbenskusten. I Jamaica så har man en tydlig stjärna i Manchester City-forwarden Khadija Shaw. Storleken (180 cm) och näsan för mål sticker ut där. Där bakom finns systraparet Swaby att bolla upp i backlinjen men talangen Jody Brown och målvakten Rebecca Spencer ska också nämnas. Panama är en ung fotbollsnation på damsidan och har en relativt ung trupp där Marta Cox och Deysiré Salazar är nycklar på mittfältet. Natalia Mills är lagkapten och med från det ”äldre” gardet.

Grupp G

Argentina

Florencia Bonsegundo, Madrid CFF
Aldana Cometti, Madrid CFF
Mariana Larroquette, Atletico Madrid

Italien

Christiana Girelli, Juventus
Manuela Giugliano, Roma
Arianna Caruso, Juventus

Sydafrika

Linda Motlhalo, Glasgow City
Refiloe Jane, Sassuolo
Bambanani Mbane, Mamelodi Sundowns

Sverige

Magdalena Eriksson, Chelsea
Nathalie Björn, Everton
Kosovare Asllani, AC Milan
Fridolina Rolfö, FC Barcelona
Stina Blackstenius, Arsenal

Kommentar:
Sverige har en ganska behaglig grupp på pappret där Argentina saknar allvarlig spets för att hota med en ganska ålderstigen förmodad startelva. Banini, Larroquette finns kvar där men även Bonsegundo och Cometti blir nyckelspelare för Argentina. Italien då? Ja, det var kanske ett av de ”tröttare” lagen under EM 2021, med en ännu mer ålderstigen trupp då. I år finns naturligtvis Christiana Girelli kvar på topp och ett par spelare till men Italien har framför allt gjort det centrala mittfältet mer piggt och dynamiskt med framför allt Giugliano och Caruso som viktiga spelare men kanske även med Giada Greggi. Den stora skrällen är att den mångårige lagkaptenen Sara Gama petades. Sydafrika kryllar inte av stjärnglans men det är en lagmaskin som kan utnyttja lite långa inkast och fasta situationer där Linda Motlhalo blir viktig. Kapten Refiloe Jane och mittbacken Mbane står för erfarenheten. När det gäller Sverige så kastar vi fram fem nyckelspelare för svensk del. Magdalena Eriksson är vinnarskallen och ledaren som från mittbacken ska leda Sveriges offensiv och defensiv. Bredvid sig kommer Eriksson ha Nathalie Björn på ett eller annat sätt på grund av sin mångsidighet, Björn kan nämligen spela mittback/högerback/central mittfältare och är given i en svensk startelva alldeles oavsett. Nathalie Björn är dessutom ute på Tik Tok med vännen Filippa Angeldahl och visar upp en öppenhet in i stjärnornas vardag vilket är bra för exponeringen av landslaget. Framåt då? Kosovare Asllani är också en ledare likt Magdalena Eriksson och från sin position som ”tia” ska den sista passningen i ett svenskt anfall gärna få komma från hennes fötter. Från spelfördelarens fötter till djupledslöpande Stina Blackstenius eller hårdskjutande Fridolina Rolfö? Välj bara för mål lär det kunna bli. Blackstenius visar högform med hattrick i genrepet och Fridolina Rolfö är en fruktad spelare hos alla målvakter i hela världen.

Grupp H

Colombia

Leicy Santos, Atletico Madrid
Mayna Ramirez, Levante
Manuela Vanegas, Real Sociedad

Tyskland

Alexandra Popp, VfL Wolfsburg
Lena Oberdorf, VfL Wolfsburg
Lea Schüller, Bayern München

Marocko

Khadija Er-Rmichi, AS FAR
Elodie Nakkach, Geneve-Servette
Rosella Ayane, Tottenham Hotspur

Sydkorea

Ji So Yun, Suwon UDC
Lee Geum Min, Brighton Hove & Albion
Lee Young Ju, Madrid CFF

Kommentar:
Colombias forwardsstjärna Mayna Ramirez var delaktig i att Levante tog tredjeplatsen i spanska ligan under året som gått och har en fenomenal fysisk förmåga i anfallsspelet, där hon är fruktad. Spelfördelaren Leicy Santos och mångsidige Manuela Vanegas är två andra colombianska nyckelspelare från den spanska ligan. När det gäller Tyskland så är det spelare från Europas bästa klubblag på alla positioner. Den tyska återväxten är alltid bra och det är frågan om inte finalförlusten mot England i EM 2022 kan bli till ett VM-guld i Oceanien. Alexandra Popp gör alltid en massa mål och Lea Schüller kan springa åttor där bakom med sin snabbhet. Lena Oberdorfs roll på defensivt centralt mittfält ska inte underskattas, denne Oberdorf som trots sin ringa ålder (21) spelar oerhört moget. Marocko kommer inte att återupprepa herrlandslagets succé från Qatar i vintras men om åtminstone ska kunna vinna matcher så behöver målvakten Er-Rmichi spela bra tillsammans med centrale mittfältaren Nakkach och forwarden Ayane. I Sydkorea finns det mycket erfarenhet framför allt men också blandat med lite ungdom gällande vissa bänkspelare. Centralt med den stora ledaren och stjärnan Ji So Yun tillsammans med Lee Young Ju så blir Sydkorea stabila, detta med Lee Geum Min som namnet i de främre leden.

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.