Omslagsbilden till detta inlägg är hämtad från UEFA:s hemsida

Att ta sig till VM är inte bara en stor framgång för de enskilda laget, utan även för svensk fotboll i helhet. Att delta i en sådan stor turnering ger ett mycket bra tillskott i svenska fotbollsförbundets kassa, där pengarna kan spenderas för att på olika sätt förbättra svensk fotboll.

Totalt delar man enligt FIFA:s hemsida ut 791 miljoner dollar till de 32 nationer som deltar under den stora fotbollsfesten. Redan innan turneringens start så betalas drygt 1,5 miljoner dollar ut till samtliga deltagande nationer för att täcka de kostnader som laget får i samband med förberedelserna inför VM. Dessutom belönas alla deltagare med 8 miljoner dollar för sin medverkan. Därmed kan det svenska fotbollsförbundet redan nu räkna hem en summa på närmare 80 miljoner kronor.

Ju längre ett lag kommer i mästerskapet, desto mer pengar drar laget in. För varje avancemang finns en förutbestämd summa som delas ut enligt nedanstående tabell.

Kvalificera sig till turneringen: 8 miljoner dollar + 1,5 miljoner till förberedelser

Ta sig till åttondelsfinal: 12 miljoner dollar

Ta sig till kvartsfinal: 16 miljoner dollar

Ta sig till semifinal: 22 miljoner dollar

Fjärde plats: 22 miljoner dollar

Brons: 24 miljoner dollar

Silver: 28 miljoner dollar

Guld: 38 miljoner dollar

Jämfört med det föregående världsmästerskapet så har samtliga prissummor höjts något inför mästerskapet i Ryssland. Till exempel får alla lag som tar sig förbi gruppspelet numera 12 miljoner dollar istället för tidigare 9 miljoner. För det lag som vinner guld väntar 38 miljoner dollar – enbart för vinsten i den enskilda matchen. Totalt blir summan för mästerskapstiteln 96 miljoner dollar.


Luton Town - Burnley

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.