Colombia och Marocko ska spela åttondelsfinal i damernas fotbolls-VM 2023. Detta innebär att Tyskland är utslaget redan i gruppspelet för första gången i nationens historia. Detta efter att Tyskland bara spelat 1-1 mot Sydkorea samtidigt som Marocko besegrade Colombia.

Den sista gruppen i ordningen, Grupp H, skulle avgöras under torsdagen när Colombia, Tyskland, Marocko och Sydkorea spelade om två platser till åttondelsfinalerna. Colombia (sex poäng) och Tyskland (tre poäng) där de sistnämndas målskillnad var betydligt bättre än Marockos. Men det skulle spelas om poäng också där Marocko ställdes mot Colombia och där Tyskland skulle tampas med Sydkorea.

Tyskland – Sydkorea, 1-1 (1-1)

’6 0-1 Cho So-hyun
’42 1-1 Alexandra Popp

Trots Sydkoreas noll poäng i gruppen så är man en av Asiens absoluta toppnationer och det visade man tidigt. Sydkorea var först nära att ta ledningen efter bara fyra minuter efter en stolpträff och sedan bara några minuter senare så kom det 0-1 för sydkoreanskorna när Cho So-hyun rullade in bollen. I detta läge var Tyskland utanför åttondelsfinal då en poäng skulle räcka för Marocko mot Colombia.

Sydkorea imponerade inledningsvis i matchen under första halvtimmen. Sedan började Tyskland få lite bett i sitt anfallsspel, något som bar frukt till slut när världens kanske bästa huvudspelare, Alexandra Popp, nådde högst i straffområdet och nickade dit kvitteringen till 1-1.

Till halvtidsvilan stod matchen 1-1 och båda lagen hade med sig varsin poäng, men det räckte i det läget inte för åttondelsfinal då Marocko hade en ledning mot Colombia parallellt vilket innebar att Colombia och Marocko låg på sex poäng i halvtidsvilan mot Tysklands fyra och Sydkoreas en poäng.

Tio minuter in i andra halvlek fick Tyskland in en boll i målet genom lagkapten Alexandra Popp. Men den tyska måldrottningen var offside innan hon forcerade in bollen och matchen stod fortsatt 1-1. Ett par minuter senare nickade samma Popp en stenhård nick i ribban och Tyskland började närma sig ett ledningsmål.

Tyskorna spelade allt mer desperat för att skicka in längre bollar mot toppduon där framme i nyss nämnda Popp och Lea Schüller. Lagkapten Popp hade ännu ett farligt nickläge men nicken hamnade mitt på målvakten och Alexandra Popp var frustrerad över att bollen inte ville in. Men Sydkorea slog ifrån sig ganska rejält redan från matchminut 60 och framåt och Tyskland bara pressade på för att hitta ett ledningsmål för att inte behöva förlita sig på ett bra resultat i den parallella matchen mellan Colombia och Marocko.

Ju mer tiden gick i matchen desto mer närmade sig Tyskland ett stort fiasko. Marocko ledde nämligen fortsatt parallellt mot Colombia och Tyskland behövde ett mål men tiden tickade på ordentligt. Den tyska lagmaskinen fick dock nio minuters tilläggstid på sig att hitta ett ledningsmål.

Under tilläggstiden blev det några fler skadeavbrott när ett frustrerat Tyskland spelade fult mot Sydkorea som gärna ville förstärka situationerna och minimera tiden ytterligare för Tyskland genom att ligga kvar lite extra och spela in sin första poäng i detta VM. Vid ett tillfälle åkte Tyskland på ett välförtjänt gult kort när Marina Hegering sparkade Kang Chae-Rim i ansiktet med en hög spark där den sistnämnda tvingades lämna matchen.

Sydney Lohmann fick de bästa lägena under tilläggstiden med två långskott för Tyskland. Men närmare än så kom inte Tyskland. Sydkorea stod upp med ett perfekt försvarsspel i slutet på andra halvlek och stora starka Tyskland är utslaget ur fotbolls-VM 2023. Detta då Marocko vann parallellt mot Colombia vilket innebär att Marocko och Colombia ska spela åttondelsfinal i dam-VM 2023.

Marocko – Colombia, 1-0 (1-0)

’45+4 1-0 Anissa Lahmari

Det var en ganska jämn drabbning mellan Marocko och Colombia under den först halvleken där båda lagen skapade ungefär lika många målchanser men där Marocko hade flest skott på mål. Colombia var dock det ledande laget sett till bollinnehav medan Marocko lurade lite i sina kontringar. Så länge matchen stod oavgjord samtidigt som Tyskland låg under mot Sydkorea parallellt så var både Colombia och Marocko i åttondelsfinal.

Colombia fick en superchans att ta ledningen innan halvtidspaus men istället kom en kalldusch. Marocko fick nämligen ett sent ledningsmål i första halvlek efter att man fick en straffspark. Straffen missades dock av Ghizlane Chebbak men på returen var en marockanska först på bollen innan densamma hamnade hos Anissa Lahmari som kunde sätta dit 1-0 för Marocko i halvlekens sista spark.

I och med att Tyskland och Sydkorea hade oavgjort (1-1) in till halvtid så var Marocko med sin ledning före båda nationerna i tabellen och placerade sig tvåa bakom Colombia vilket innebar att i halvtidsvilan så gick både Colombia och Marocko in som åttondelsfinallag.

Det fortsatte vara en ganska händelserik andra halvlek med ett par chanser åt båda håll men där Colombia fortsatt tilläts äga mest boll. Linda Caicedo hade ett superläge efter 73 minuter att kvittera för Colombia men hon fick se skottet räddas från nära håll av Marockos målvakt.

Även om Colombia i mångt och mycket redan säkrat gruppsegern så ville man gärna göra mål på Marocko och sydamerikanerna stack upp många gånger till bra lägen medan Marocko desperat försvarade sig även om man stundtals kom till lite bra lägen i kontringsspelet.

Nio minuters tilläggstid avverkades i matchen där inte mycket hände åt något håll under första halvan där Marocko jobbade stenhårt för att bli den första VM-nykomlingen att avancera till åttondelsfinal. Marocko skulle också hålla undan i sin match och besegra succénationen Colombia med 1-0. För Marocko återstod bara att vänta in Tysklands resultat mot Sydkorea.

Med ett par minuter vid mobilskärmarna kunde sedan ett vilt firande Marocko konstatera att Tyskland och Sydkorea spelade oavgjort vilket innebar att afrikanerna inte släppte sig förbi Tyskland i totaltabellen. Marocko och Colombia är därmed vidare till åttondelsfinal i dam-VM.

Marocko ska nu möta Frankrike i sin åttondelsfinal i och med andraplatsen medan Colombia tar sig an Jamaica.

Sluttabell Grupp H:
1. Colombia, 6p (+2)
2. Marocko, 6p (-4)
3. Tyskland, 4p (+5)
4. Sydkorea, 1p (-3)

Åttondelsfinalerna från Grupp H

Frankrike – Marocko
Colombia – Jamaica


Borussia Dortmund - Real Madrid