Foto: Bildbyrån

Klockan 16 idag kommer större delen av Sverige stanna upp för att följa landslagets viktiga kvartsfinal mot England. Lagen har en historia med väldigt jämna matcher och förhoppningarna om en semifinal lever hos bägge lagen. Laget som tar sig vidare ifrån dagens match kommer att få möta antingen Ryssland eller Kroatien i semin som då äger rum onsdagen den 11 juli.

Lustig avstängd – Larsson åter i spel

Mikael Lustig är som vi redan rapporterat avstängd i dagens match och samtidigt är Sebastian Larsson tillbaka i spel efter att ha bevakat åttondelen ifrån läktarplats. Samtidigt går Viktor Claesson och Albin Ekdal in i matchen med varsitt gult kort. Ekdal skadade sig under matchen med Schweiz, men har varit åter i träning efter vila och magnetröntgen av foten.

Engelska skadekänningar och lagets skyttekung

England har inga avstängda spelare inför dagens match, men däremot har Kyle Walker, Jesse Lingard, Jordan Henderson och Ruben Loftus-Cheek alla varsin varning ifrån tidigare tid på planen. Samtidigt rapporterar Expressen att laget haft skadeproblem hos nyckelspelarna Jamie Vardy, Ashley Young, Kyle Walker och Dele Alli. Harry Kane leder just nu skytteligan och är en spelare som det svenska försvaret verkligen behöver hålla koll på under mötet.

Tidigare möten mellan lagen

Sverige och England har mötts i VM vid två tidigare tillfällen och då i turneringens gruppspel. Både 2002 och 2006 lottades lagen in i samma grupp och en ytterligare likhet är matchernas utgång. Båda mötena slutade oavgjort och i bägge turneringarna har de två lagen tagit sig vidare till slutspel. Här har det då tagit stopp i åttondelen för Sverige, samtidigt som England gått vidare till kvartsfinal.

Lagen har även mötts i kvalet till turneringen, då lagen hamnade i samma kvalgrupp inför mästerskapet 1990. De två matcherna mellan lagen blev mållösa.

Även vänskapsmatcher och möten i det europeiska mästerskapet finns registrerade och dessa är då femton till antalet. Det har här blivit sex engelska segrar och fem svenska sådana. Senast lagen spelade mot varandra var 2012 och då blev det en svensk seger i den allra första landskampen någonsin på Friends Arena. Detta var även matchen där Zlatan Ibrahimovic levererade sin legendariska cykelspark.

Matchen mellan Sverige och England har avspark klockan 16:00 och kommer då att visas i TV4 och streamas via C More.

Sofie Hansson