Foto: Bildbyrån

Vinsten mot Sydkorea var någonting som många hade räknat med, men en lång bit in i gårdagens match såg det tungt ut. Men med tre mycket viktiga poäng från start öppnas helt nya möjligheter upp för laget inför de kommande matcherna och drömmen om ett VM-slutspel.

Många trodde att Tyskland skulle vara laget med tre poäng i tabellen, men istället blev det Mexiko som plockade med sig dessa. Detta gör att Sverige har en stor chans att ta sig till slutspelet oavsett hur det går i lördagens möte. Om laget lyckas spela oavgjort mot de regerande världsmästarna, samtidigt som Mexiko spelar oavgjort mot Sydkorea behövs det inte tre poäng i den avrundande matchen mot Mexiko, utan det kan räcka med ett oavgjort resultat även här. Med en seger på lördag så är dock saken redan klar.

Möjliga scenarion för grupp F

En andra omgång med två oavgjorda möten skulle göra att Mexiko och Sverige hamnade på fyra poäng, samtidigt som Tyskland och Sydkorea har en poäng vardera. Skulle sedan Tyskland ta full pott mot Sydkorea och få ihop fyra poäng räcker det med en poäng vardera för Sverige mot Mexiko för att båda lagen ska ta sig vidare.

Om Sverige spelar oavgjort mot Tyskland, samtidigt som Mexiko besegrar Sydkorea hamnar Sverige på fyra poäng, Tyskland på en poäng och Mexiko på sex poäng. I en sådan situation är det som kan hota laget en tysk seger mot Sydkorea, samtidigt som Sverige inte tar någon poäng alls mot Mexiko.

Skulle Sverige istället falla mot Tyskland hamnar båda lagen på tre poäng, samtidigt som Mexiko eventuellt klättrar upp till fyra eller sex poäng efter mötet med Sydkorea. I denna situation skulle det krävas en seger mot Mexiko för att Sverige ska ha någon chans på slutspel.

En ytterligare möjlighet är att man faktiskt lyckas besegra Tyskland och då hamnar på sex poäng. I en sådan situation är saken klar och den sista gruppspelsmatchen avgör egentligen bara om man kommer etta eller tvåa i gruppen.

Sofie Hansson

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.