Foto: Bildbyrån

De sista åttondelsfinalerna spelas idag och däribland äger Sveriges viktiga match rum. Idag kommer två matcher att spelas och segrarna i dessa möten kommer sedan att ställas mot varandra i kvartsfinalen som då spelas lördagen den 7 juli klockan 16:00. På våran undersida Slutspel hittar du all information kring de kvarvarande matcherna.

Sverige-Schweiz 16:00

Sverige startade sitt VM med en 1-0 seger mot Sydkorea, följt av en tuff förlust mot Tyskland där det avgörande målet kom med bara sekunder kvar. Inför den sista matchen mot Mexiko var en vinst en nödvändighet för att ta sig vidare och med tre mål kunde laget ta hem såväl matchen som gruppen.

Det Schweiziska landslaget fick gruppens tuffaste motstånd i öppningsmatchen och spelade då lika mot stornationen Brasilien. Efter det följde en seger mot Serbien och slutligen ett oavgjort möte med Costa Rica.

I dagens match är det ett antal spelare som är avstängda ifrån spel. Schweiz får klara sig utav backen Fabian Schaer och lagkaptenen Stephan Liechtsteiner, samtidigt som Sebastian Larsson står över för Sverige. Troligen blir det Gustav Svensson eller Oskar Hiljemark som ersätter honom på plan.

Tidigare möten mellan lagen
Schweiz och Sverige har 28 tidigare möten mellan varandra, där det blivit relativt jämnt mellan lagen. 10 av mötena har resulterat i en svensk seger, samtidigt som Schweiz vunnit 11 matcher. Lagen har inte tidigare mötts i ett världsmästerskap, men däremot i en OS-match 1924. Utöver det har man spelat mot varandra i flera EM- och VM-kval, där lagen spelat såväl dubbel- som trippelmöten.

Matchen mellan Sverige och Schweiz har avspark klockan 16:00 och kommer då att visas i TV4 och går att streama via C More.

Colombia-England 20:00

Det colombianska landslaget åkte på en förlust i sin öppningsmatch mot Japan, men kunde sedan hämta upp det hela med en 3-0 seger mot topp-seedade Polen. En seger i den sista matchen mot Senegal var ett måste för att kunna ta sig vidare och efter 74 minuter kunde Yerry Mina sätta det avgörande målet.

England Inledde turneringen med en seger mot Tunisien och följde sedan upp det med en riktig målfest mot Panama. Med sex poäng i ryggen var en slutspelsplats säkrad och det sista mötet med Belgien skulle enbart avgöra lagens placering. En förlust i mötet gör att England slipper undan flera av stornationerna, men har samtidigt möjligheten att möta på Sverige i kvarten.

Tidigare möten mellan lagen
Mellan England och Colombia har det spelats fem matcher under åren, där ett utav mötena skett i ett VM. Det var 1998 som lagen spelade i samma grupp och deras inbördes möte gav England tre viktiga poäng för att avancera. Resterande fyra möten har varit vanliga vänskapsmatcher och här har det blivit ytterligare två engelska segrar och två oavgjorda resultat. Frågan är om Colombia kan lyckas få till sin första seger över laget i dagens möte.

Matchen mellan Colombia och England drar igång klockan 20:00 och kommer då att visas i TV4 och går att streama via C More.

Sofie Hansson