Foto: Adidas

Trots att världsmästerskapet i fotboll ännu inte har börjat så är det redan nu många som börjar spekulera kring potentiella motståndare för det svenska landslaget ifall de skulle lyckas ta sig vidare ifrån gruppspelet. För att lyckas med detta gäller det att man placerar sig som ett utav de två bästa lagen i gruppen, vilket troligen kommer kräva att man plockar poäng i alla sina gruppspelsmöten.

Det finns sedan tidigare en färdig mall för vilka olika lag som kommer att mötas i åttondelsfinalerna och här står det klart att lagen ifrån grupp F, där Sverige är med, kommer få inleda sina slutspel mot lag i grupp E. Den här gruppen består utav nationerna Brasilien, Costa Rica, Schweiz och Serbien. Skulle Sverige komma på en andraplats i sin grupp så är det vinnaren i grupp E som blir deras motståndare, samtidigt som en gruppseger skulle göra att man får möta tvåan i grupp E.

Om man ser till lagens tidigare mästerskapsprestationer och meriter så tror många på att Brasilien kommer att toppa sin grupp, samtidigt som de flesta ser en svensk gruppvinst som näst intill omöjlig. Detta skulle därmed innebära att Sverige vid avancemang skulle få möta Brasilien, som är en nation man mött på vid flera tidigare världsmästerskap. Vid sju tillfällen har laget mötts under turneringen och det sydamerikanska laget har gått segrande ur majoriteten utav dessa. De matcher som laget inte har vunnit har i sin tur resulterat i oavgjorda resultat. I de sammanlagt 15 matcher som Sverige och Brasilien har spelat mot varandra har Sverige endast tagit hem segern i två utav dessa, där den senaste kom för snart 30 år sedan.

Skulle Sverige dock mirakulöst lyckas vinna sin VM-grupp så blir det istället grupptvåan i grupp E som väntar och här blir det med största sannolikhet antingen Schweiz eller Costa Rica som väntar. Mot det europeiska laget har Sverige en mängd segrar i bagaget och i de två matcher som spelats mot Costa Rica har det blivit genomgående svenska vinster (med undantag för VM 1990).

Vad väntar i kvarten?
Även för kvartsfinalerna finns det möjliga scenarion att titta på för Sverige. Skulle man lyckas ta sig hela vägen hit så är det antingen lag ifrån grupp G eller H som väntar, där bland annat England, Belgien, Colombia och Polen finns som möjliga motstånd.

Tack vare slutspelsträdets uppbyggnad slipper man lagen ifrån grupp A-D fram till och med semifinalen, vilket gör att man inte behöver oroa sig för stor-nationer som Argentina, Frankrike, Portugal och Spanien förrän dess.

Först i den stora finalen och i matchen om bronset finns det en möjlighet för två lag ifrån samma VM-grupp att mötas på nytt.


Borussia Dortmund - Real Madrid