Foto: Bildbyrån

Midsommardagen kryddas av en utav de absolut mest nervbitande matcherna för de svenska fotbollssupportrarna. Sverige har här en stor möjlighet att slå ut de regerande världsmästarna i gruppspelet och samtidigt skjuta sig själva till ett VM-slutspel.

Det tyska landslaget ska ha roddat om en hel del och kan komma att överraska svenskarna på flera sätt efter söndagens förlust mot Mexiko. Troligen kommer laget visa upp ett betydligt mer aggressivt spel med press mot det svenska målet, vilket gör att svenskarna får lägga mer fokus på försvar än anfall.

Huruvida Sverige kommer att göra några större ändringar i sin startelva återstår att se. Victor Nilsson Lindelöf, som var sjuk inför premiärmatchen är åter i träning och skall kunna vara med och spela i dagens match. Samtidigt är Pontus Jansson som fyllde inför honom sugen på att få mer speltid.

Många tyska segrar i tidigare VM-möten

Om man ser till alla lagen i grupp F så är Sverige och Tyskland de som är mest vana vid att möta varandra på planen. Hela 36 tidigare möten finns registrerade mellan nationerna, där fyra av dessa skett i VM-sammanhang. Semifinalen 1958 i Stockholm vanns av Sverige, men resterande VM-möten har dessvärre resulterat i en tysk seger. Sanningen är att det alltid blivit en tysk seger eller ett oavgjort resultat i mötena som varit kopplade till en större turnering, med undantag för den tidigare nämnda semifinalen.

Ser man däremot till segrar över lag så är siffrorna lite mer jämna, där det blivit 15 tyska och 12 svenska. Två av de tre senaste mötena har slutat oavgjort, där Sveriges vändning ifrån ett 0-4 underläge i Berlin minns av många än idag. Returmötet på Friends Arena 2013 slutade dock i en tysk seger. Senaste gången som Sverige besegrade Tyskland på planen var 1978 och många hoppas nu på en bragd efter 40 års väntan.

Vilket resultat vill vi se?

Självklart är den stora drömmen att Sverige tar tre friska poäng och därmed slår ut världsmästarna ur turneringen. Samtidigt finns det en anledning till att Tyskland just rankas som väldens bästa fotbollslag och vi bör därmed räkna med en tuff kamp mellan lagen.

Om Sverige får med sig en poäng ifrån mötet kommer man upp på fyra poäng i tabellen, vilket öppnar upp för en stor möjlighet att ta sig till slutspelet även vid oavgjort mot Mexiko. För tyskarnas del så är en seger ikväll ett måste för att hänga på de andra lagen i gruppen.

Matchen mellan Sverige och Tyskland har avspark klockan 20:00 svensk tid och går då att följa i TV4 och hos C More.

Sofie Hansson


Borussia Dortmund - Real Madrid