Ett par mellandagar här i Kazan utan matcher på plats men mycket människor att hänga med. Haider som jag träffade på tåget är allas lokalguide och har dragit ihop den colombianska legionen väl. Hängt med honom och ett stort gäng som kommer från min hemstad Cali. På kvällen blev det stort måljubel när Kroatien gjorde 2 och 3-0 på Argentina.

Vamos América Latina – menos Argentina. Heja Latinamerika, utom Argentina. I Sydamerika har argentinarna sen länge dåligt rykte i alla länder. Ingen gillar dom. De har europeiska efternamn och skryter om sina släktingar och kusiner från Paris och Milano. Det finns en slags överklass-touch över argentinarna så varje gång det går dåligt för dem döljer resterande delen av kontinenten inte sin skadeglädje. Maradona beskriver i sin självbiografi hur mexikanerna på Aztecastadion buade när Argentina vann guldet 1986.

Men Sydamerika gör ett ohyggligt svagt VM. Bara tre vinster hittills, varav Uruguay har stått för två av dem. Idag tog Brasilien sin första. Men Peru är redan ute med 0 poäng, Argentina har 1 poäng och 1-4 i målskillnad och Colombia föll i premiären. Lite norrut är det inte mycket muntrare med Costa Rica utslaget och storstryk för Panama i premiären. Bara Mexiko håller stången.

Ska bli kul att se Mexiko imorgon och hur de kan följa upp vinsten mot Tyskland.

Kazan är fint men jag blev sjuk över natten så har inte kunnat röra på mig idag. Verkar ha smittats av samma sak som svenska landslaget och legat helt utslagen hela dagen och kollat matcherna med ett halvt öga. Hoppas verkligen jag repar mig till imorgon.

Ryggmärgen tyckte ju såklart lite synd om Island men samtidigt gladdes jag med Nigeria. Eldigt gäng som precis som Iran och Senegal (iaf såg det ut så på tv) sätter färg på VM.

Det är mer än man kan säga om Brasilien och Neymar. Incidenten kring straffen som tack och lov dömdes bort är för mig hela anledningen till varför vi ska ha VAR och varför den gör fotbollen bättre.

1. Filmare kommer inte undan med det
2. Storlag kan inte längre räkna med att ta domaren till hjälp och vinna på felaktiga domslut i slutskedet av matcherna som de gjort i alla tider. 

Fotbollen blir rättvisare. De mindre lagen ges samma chans. Alla blir lika inför lagen helt enkelt. Tack VAR!

Igår kväll var vi ute på latinamerikansk bar och sjöng colombianska låtar in på småtimmarna. Salsan och merenguen varvades med lite mexikansk musik. Vi har tagit över hela stan. Latinos från hela världen. Längst hade Jaime från Sydney rest, som var här med sin son. Mexarna är här och passar på att se Colombia – Polen innan de också ger sig av till Yekaterinburg.

Imorgon har vi stämt träff allihopa på samma sportbar där vi såg Kroatien – Argentina. Och de har lovat att heja fram Sverige mot Tyskland på kvällen!

Vi har också spelat in en ny podd. Ett lite kortare avsnitt så ni hinner lyssna inför Tyskland. Först går jag och Mattias genom de senaste dagarnas VM-händelser och sen ringde vi upp den svenske Tysklands-experten Keven Bader som gav oss rapporter från det tyska lägret och hur man ser på matchen från tyskt håll. In och lyssna här!

Oscar Lindgren Ortiz


Borussia Dortmund - Real Madrid