VM-debutanterna Haiti imponerade mot europamästarna England. Georgia Stanways straffmål i första halvlek gav dock England segern med 1-0 i Grupp D.

Lördagsförmiddagen bjöd på en VM-match mellan debutanterna från karibiska Haiti och de europeiska mästarna England. De första fem minuterna i matchen var otroligt fartfyllda där båda lagen stormade framåt, detta i en match där England var väldigt stora favoriter.

Båda lagen visade frejdighet framåt, inte minst Haiti som har många spelare från den franska ligan med hög kvalitet. Efter dryga kvarten såg det ut att kunna bli en tung smäll för Haiti där Dayana Pierre-Louis stämplade en engelsk spelare i straffområdet men i en situation dessförinnan hade Englands Alexia Russo fällt en haitisk spelare i offensivt straffområde vilket gjorde att straffen inte tilldömdes England.

Haiti stod upp väldigt bra inledningsvis och en engelsk straffspark hade möjligen varit ödesdiger efter den goda starten. En straffspark skulle det inte bli i den första situationen men en straffspark blev det i en annan situation när Batcheba Louis sträckte upp båda händerna i luften och fick en touch på fingrarna. Den engelska straffen togs av Bayern München-stjärnan Georgia Stanway men straffsparken räddades av Haitis målvakt Kerly Theus stod för en fin räddning. Bekymret var att målvakten gick för tidigt och England fick slå om sin straff. Och vid sitt andra försök kunde Stanway göra mål med en kylig straff nere i vänstra hörnet.

England övertygade inte alls under första halvlek men Haiti överraskade nog många i sina snabba kontringar och sitt fysiska spel där man höll sig framme några gånger. England hade åtminstone med sig en ledning till halvtidsvilan dock.

I andra halvlek fortsatte Haiti att imponera framåt inledningsvis där framför allt 19-årige Melchie Dumonay stack ut ordentligt. Haiti imponerade stundtals i andra halvlek men desto mer halvleken led desto mer kontroll hade England. Europamästarna ägde boll mestadels av matchen och på slutet orkade inte Haiti komma upp i pressen och skapa farligheter mot England. Istället blev det en tajt men ändå välförtjänt seger för England, med 1-0.

Haiti ska dock hyllas för sin insats där man absolut skrämde England flera gånger hotade. Sarina Wiegmanns engelska landslag fick dock med sig de viktiga tre poängen. Lagen tillhör Grupp D tillsammans med Kina och Danmark

England – Haiti, 1-0 (1-0)

’29 1-0 Georgia Stanway (str)