Foto: Bildbyrån

Idag spelas den första medaljmatchen i årets turnering och det är då valören brons som ska delas ut. Kampen går mellan England och Belgien, som varit två stora favoriter till världsmästartiteln. Nu får vi se vem som får lämna Ryssland med en VM-medalj i hand.

Belgien kommer igen efter första förlusten

Det högst rankade utav kvarvarande lag i turneringen fick se sig besegrade utav Frankrike i semifinalen som slutade 1-0. Utöver denna match är laget obesegrat i turneringen och kommer göra allt för att nå sin allra första VM-medalj. Toby Alderweireld, Jan Vertonghen och Eden Hazard tilldelades alla varsitt gult kort i semin som de nu har med sig in i medaljkampen. Thomas Meunier är dessutom tillbaka efter sin avstängning.

England siktar på brons istället för guld

England föll tungt i semifinalens förlängning efter att Mario Mandzukic gjorde mål för Kroatien i den 109:e minuten. Matchen slutade då 2-1 och nationens starka tro på ett andra VM-guld har istället fått omvändas till ett hopp om en bronsmedalj. Lagets Harry Kane leder ännu skytteligan och har i dagens match möjligheten att säkerställa denna placering som ger honom utmärkelsen Golden Boot. Det är endast backen Kyle Walker som har med sig ett gult kort in i bronsmatchen.

Lagens tidigare VM-meriter

Belgien har spelat en bronsmatch tidigare (1986) och då blev man besegrade utav Frankrike. Några medaljplaceringar har man ännu inte lyckats nå.

England har i sin tur ett guld ifrån VM 1966 på sin meritlista. Även dem har fallit i en bronsmatch, vilket skedde mot Italien 1990.

Tidigare möten mellan lagen

Så sent som i gruppspelet möttes dessa två lag, där Belgien var laget som fick in matchens enda mål. Dagens möte blir det tredje i historien, där två lag möts på nytt i ett och samma världsmästerskap.

Utöver årets VM-möte har lagen mötts två gånger tidigare i turneringen, där det blivit en engelsk seger samt ett oavgjort möte. Ser man till möten utanför turneringen finns det 18 sådana, där England vunnit 14 utav dessa. Tillsammans med segern i årets gruppspel har Belgien endast vunnit över engelsmännen vid två tillfällen under historien.

Matchen mellan Belgien och England har avspark klockan 16:00 och kommer då att visas i TV4 och streamas via C More.

Sofie Hansson


Borussia Dortmund - Real Madrid