Foto: Bildbyrån

Kvar i VM finns nu åtta nationer som alla vill få med sig en ytterligare seger i nästkommande match. Det är här man får chansen att ta sig hela vägen till en match där en medalj står på spel och pressen kan därför vara otroligt hög på såväl spelare som ledare. Därför har vi valt att titta på hur det gått för lagen i tidigare kvartsfinaler som man spelat.

Då turneringen inte alltid har spelats med samma upplägg, så har kvartsfinaler inte förekommit i alla VM. Det är endast under åren 1934-38, 1954-70 samt från 1986 och framåt som kvartsfinaler varit en del utav turneringen.

Sverige
Senast som det svenska landslaget stod i en VM-kvartsfinal var 1994, där man slog ut Rumänien på straffar. Totalt har laget spelat i fyra kvartsfinaler, där man stått som vinnare i tre av dessa. 1934 blev man utslagna av Tyskland, men 1938 blev det en storseger mot Kuba och 1958 slog man ut Sovjetunionen. I semifinalerna har man sedan vunnit vid ett av tre tillfällen.

Frankrike
Sex gånger har Frankrike tag sig till en kvartsfinal och senast detta skedde var vid VM i Brasilien 2014. Den gången blev det en förlust mot Tyskland som sedan gick och vann hela turneringen. Ser man till totalen så har det blivit vinst i fyra av sex matcher där man 1958 slog ut Nordirland, besegrade såväl Brasilien 1986 och Italien 1998 på straffar och slutligen vann över Brasilien på nytt 2006. I semifinalerna har det blivit två segrar och två förluster.

Uruguay
Det sydamerikanska landslaget har kvalificerat sig till fyra kvartsfinaler, där den senaste var vid VM i Sydafrika 2010. Där blev det en seger på straffar mot Ghana, som slutligen ledde laget till bronsmatchen. Sammanlagt har det blivit vinst i tre av fyra matcher, där man 1954 slog ut England och 1970 vann över Sovjetunionen. I de tre semifinalerna har det däremot blivit förlust i samtliga.

Brasilien
En nation som är mer än välbekanta med kvartsfinaler är Brasilien, som spelat i hela 12 stycken vid tidigare världsmästerskap. Senast som vi fick se laget i en sådan match var 2014, där man besegrade Colombia på hemmaplan. Det har blivit vinst i nio av de tolv matcherna och här har man bland annat slagit ut England vid två tillfällen. Ska man sedan titta på resultaten i semifinalerna så har det blivit vinst i sex utav nio spelade.

Belgien
Det belgiska landslaget har lyckats kvalificera sig till två tidigare kvartsfinaler, där deras senaste deltagande skedde 2014. Här blev det en förlust mot Argentina. Deras första avancemang till denna del utav turneringen skedde 1986, då man slog ut Spanien ur turneringen på straffar. I de två semifinalerna som man spelat har det dock blivit förluster.

England
Sveriges motståndare har deltagit i åtta tidigare kvartsfinaler, där den senaste skedde 2006. Dock är resultaten i dessa matcher inte speciellt bra, där det enbart blivit segrar vid två tillfällen. 1966 slog man ut Argentina och kunde efter en semifinal mot Portugal ta sig till den stora finalen, där man slutligen tog hem guldet. 1990 fick man med sig en ny kvartsfinalseger mot Kamerun, men semifinalen mot Västtyskland förlorade man på straffar.

Ryssland
Hemmanationen har aldrig tagit sig till kvartsfinal som enskild nation tidigare, men under Sovjet-tiden kvalificerade sig laget hit vid alla fyra mästerskap mellan 1958 och 1970. Dock blev det endast seger i en av dessa matcher, när man 1966 slog ut Ungern ur turneringen. I semifinalen som följde fick man se sig utslagna av Västtyskland.

Kroatien
Även Kroatien har deltagit under en annan nation och då var det SFR Jugoslavien som gällde. Under deras år tog sig laget till kvartsfinal vid fyra tillfällen, där matchen mot Västtyskland 1962 var den som slutade i seger. I semifinalen blev man dock utslagna ur turneringen. Som enskild nation tog man sig till kvartsfinal 1998 där man slog ut Tyskland ur turneringen. Matchen följes av en förlust i semin, men i bronsmatchen fick man ändå med sig en medalj.

Sofie Hansson


Borussia Dortmund - Real Madrid