Efter en tids uppehåll av diverse anledningar är jag nu tillbaka i Moskva. Från Kazan rörde jag mig österut till Jekaterinburg och fick bevittna den mäktiga svenska segern mot Mexiko med 3-0 på den mycket specialla Jekaterinburg Arena.

Den avslutande tiden i Kazan blev inte särskilt lyckad då jag var drabbad av en maginfluensa från helvetet och var sängliggande i flera dagar. Men som av ett trollspö och med hjälp från min Airbnb-värd som kom med lite förnödenheter så repade jag mod på söndagen precis i tid till att kunna ta mig till Kazan Arena för andra gången, och där få se Colombias överkörning av Polen. Det var en sån där fantastisk afton, en bal på slottet osv. Radamel Falcao fick sitt VM-mål han drömt om sen han var liten, jag fick vara på plats mitt i det sjungande havet av fans och Colombia skaffade sig ett utmärkt läge att gå vidare.

Ett läge de tog vara på, trots att de inte imponerade mot Senegal i första halvlek men precis som Sverige blev det gruppseger.

Mästarförbannelsen höll i sig och Tyskland fixade inte avancemanget. Otroligt vad traditionens makt kan vara stark i fotboll. Att det nu bara är Brasilien och Mexiko som gått vidare till åttondelsfinal sju slutspel i rad visar vilken sanslös bedrift det är. Att vara så stabila och alltid leverera i gruppspelet är sannerligen imponerande när man ser hur många som försvinner varje gång.

Av de sexton som är kvar så var åtta stycken med även i Brasilien i åttondelen: Argentina, Brasilien, Colombia, Uruguay, Frankrike, Schweiz, Belgien och Mexiko.

Tillkommit har: Portugal, Kroatien, Japan, Sverige, England, Ryssland, Spanien och Danmark.

Föll ifrån gjorde: Tyskland, Costa Rica, Holland, Grekland, Nigeria, Algeriet, Chile och USA.

När man tittar framför allt på de lag som tillkommit så inser man att dessa inte var med i åttondelsfinalen 2014 och att det inte går ens för några av de största nationerna att bara ställa ut skorna i gruppspelet. Man ska vara väldigt glad om man får se sitt landslag vara ett av de 16 som gör upp i slutspelet.

För egen del så bor jag hos min kompis Iván här i en förort till Moskva. Ett nybyggt område där Iván och hans tjej hyr en lägenhet på 19:e våningen. Hur de kommande dagarna ser ut bestäms lite beroende på vad som kommer i mina händer. Det kan bli St Petersburg, det kan bli Moskva. Priset och utbudet är det som avgör. Jag har förvisso fått händerna på ett par biljetter men innan jag avslöjar till vad eller vart så vill jag vara säker på att ta ett bra beslut. Minst en åttondelsfinal kommer jag att se live i alla fall.

Oscar Lindgren Ortiz